Przepisy str. 14
- Świąteczne ciasteczka earl greyPrzeglądając stare książki kucharskie w poszukiwaniu przepisów na wielkanocne potrawy, z jednej z nich wypadła mi wyblakła karteczka z interesującą recepturą. Nigdy bym nie pomyślał, że tak lubiana przeze mnie herbata earl grey nadaje się także na przyrządzenie kruchych ciasteczek. NIe pozostało mi ...... czytaj dalej
- Śniadanie omega3Do przygotowania potrzebujemy małego naczynia żaroodpornego, do którego dodajemy masło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - temperatura to 200 stopni. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy jajka i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut tak, aby jajka się ścieły na miękko. W tym c...... czytaj dalej
- Pomarańczowa babka z orzechami PecanKiedy pierwszy raz spróbowałam pomarańczowej babki z orzechami pecan, zakochałam się w jej smaku i piekę ją bardzo często. Ciasto jest dość wilgotne, kawałki orzechów pysznie mieszają się z aromatem pomarańczowej skórki, a dżem nadaje lepkości i słodyczy. Nie czekajcie, tylko migiem do kuchni ;)... czytaj dalej
- Casserole z brokułamiCasserole to z założenia potrawy "jednogarnkowe". Podsmażanie, gotowanie i pieczenie odbywa się w jednym naczyniu. W praktyce, rzadko kiedy dysponujemy w domu takim uniwersalnym naczyniem, więc nasze brokułowe casserole jest trochę zmodyfikowane, ale równie smaczne. Casserole świetnie sprawdza s...... czytaj dalej
- Łosoś ze szpinakiemRyba i szpinak to dla nas idealne połączenie. A do tego zdrowe, choć w naszym przepisie jest śmietanka kremówka. Za to taka prawdziwa, prosto od krowy. Ale ciiii, bo Aśka jak się dowie to znów będzie mnie chłostać, że zdrowym potrawom podkręcam nieptrzebnie kalorie. Pewnie, można użyć do tego prze...... czytaj dalej
- Energetyczne śniadanieWszystkie składniki suche łączymy razem. Na końcu dodajemy jogurt. Ilość składników zależy od nas samych, ja używam za miarę swoją dłoń. Zawsze się sprawdza i na długo jestem syta. Zamiast jogurtu w chłodne dni polecam użyć mleka. A w ciepłe - sezonowe owoce. Czasem bywają takie dni, że lubię d...... czytaj dalej
- Gofry razoweMasło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem. W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól. Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Natłuścić gofrownicę od wewną...... czytaj dalej
- Pełnoziarniste bułeczki amarantusoweJaja ubić razem z solą i pieprzem na pienistą masę. Wsypać amarantus, ewentualnie rodzynki, dokładnie wymieszać. Dłonią, uprzednio namoczoną w wodzie, uformować podłużne, albo okrągłe bułeczki o grubości około 2cm. Piekarnik nagrzać do 180º C, piec bułeczki aż będą rumiane. Można ...... czytaj dalej