
Szparagi w szynce
- Łatwy
- 7 osób
- 30 min.
Poczułem nieodpartą chęć zrobienia czegoś uniwersalnego, co pasuje zarówno na rodzinne przyjęcie jak i prywatkę dla znajomych. Szparagi w szynce przykryte kołderką z galarety! Przypomnają mi imprezy organizowane przez rodziców, gdy byłem małym chłopcem. Przekąska ta jak widać nie starzeje się, a jej uniwersalny smak sprawdzi się i dziś. I choć wegetarianie mnie prześwięcą, nie mogłem się powstrzymać ;) /Mateusz
Składniki
- Szparagi marynowane (28 małych (krótkich) sztuk)
- Szynka konserwowa (7 długich plastrów lub 14 krótkich)
- Wywar mięsny lub warzywny (500ml)
- Żelatyna (2,5 łyżeczki)
- Szczypiorek, najlepiej z dymki (mały pęczek)
- Sos tatarski (14 łyżeczek)
Przygotowanie
- Jeśli dysponujesz długimi plastrami szynki, przekrój je na pół, aby uzyskać 14 sztuk.
- Szczypiorek potnij.
- Podgrzej bulion prawie do wrzenia.
- Rozpuść w nim żelatynę, dokładnie wymieszaj, odstaw w zimne miejsce.
- Na każdym plastrze szynki układaj po jednej łyżeczce sosu tatarskiego i 2 szparagi.
- Zawijaj w rulony, układaj na półmisku.
- Posyp szczypiorkiem.
- Gdy bulion lekko stężeje, wymieszaj go i pokryj rulony z szynki.
- Na wierzchu posyp szczypiorkiem.
- Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarze