Szparagi w szynce

Szparagi w szynce

  • Łatwy
  • 7 osób
  • 30 min.

Poczułem nieodpartą chęć zrobienia czegoś uniwersalnego, co pasuje zarówno na rodzinne przyjęcie jak i prywatkę dla znajomych. Szparagi w szynce przykryte kołderką z galarety! Przypomnają mi imprezy organizowane przez rodziców, gdy byłem małym chłopcem. Przekąska ta jak widać nie starzeje się, a jej uniwersalny smak sprawdzi się i dziś. I choć wegetarianie mnie prześwięcą, nie mogłem się powstrzymać ;) /Mateusz


Składniki

  • Szparagi marynowane (28 małych (krótkich) sztuk)
  • Szynka konserwowa (7 długich plastrów lub 14 krótkich)
  • Wywar mięsny lub warzywny (500ml)
  • Żelatyna (2,5 łyżeczki)
  • Szczypiorek, najlepiej z dymki (mały pęczek)
  • Sos tatarski (14 łyżeczek)

Przygotowanie

  1. Jeśli dysponujesz długimi plastrami szynki, przekrój je na pół, aby uzyskać 14 sztuk.
  2. Szczypiorek potnij.
  3. Podgrzej bulion prawie do wrzenia.
  4. Rozpuść w nim żelatynę, dokładnie wymieszaj, odstaw w zimne miejsce.
  5. Na każdym plastrze szynki układaj po jednej łyżeczce sosu tatarskiego i 2 szparagi.
  6. Zawijaj w rulony, układaj na półmisku.
  7. Posyp szczypiorkiem.
  8. Gdy bulion lekko stężeje, wymieszaj go i pokryj rulony z szynki.
  9. Na wierzchu posyp szczypiorkiem.
  10. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Pin It


Komentarze