Przepisy
- Orzeźwiający napój z eko borówkamiNa letnie upały najlepszym orzeźwieniem jest po prostu woda! Dobrej jakości, z minerałami, które tracimy razem z potem. Ale kto powiedział, że nie można jej podawać z fantazją i smakiem lata? Egzotyczne pomarańcze i polskie borówki podkręcone miętowym aromatem wraz z zimnymi bąbelkami odświeżą Ci gł...... czytaj dalej
- Przepis na domowe puree z dyni do przechowywaniaW czasie sezonu na dynie, warto poświęcić kilka chwil i zrobić zapas dyniowego puree, które śmiało możesz zamrozić i przechowywać nawet pół roku. Jak zrobić domowe puree z dyni do mrożenia?... czytaj dalej
- Gęsie uda marynowane na słodko-ostro z cebulowo- śliwkową konfiturąDo czasu potrzebnego na przygotowanie dodaj kilka lub kilkanaście godzin na marynowanie mięsa w lodówce. Gęsina będzie krucha i aromatyczna. Idealnym dodatkiem do dania są kluski kładzione, na które przepis znajdziesz również poniżej. Smacznego!... czytaj dalej
- Galette z pieczoną papryką, cukinią i kozim serem1. W rozgrzanym do 220 stopni piekarniku umieść papryki w całości, gałązki rozmarynu i czosnek - piecz aż papryki przypieką się tak, że w niektórych miejscach ich skórka będzie ciemna. Odstaw całość do ostudzenia. 2. Papryki obierz ze skórki, oddziel pestki i pokrój w paski. Czosnek obierz i rozgni...... czytaj dalej
- Grzanki z warzywami i serami Łomnickimi1. Chleb pokrój na kromki, każdą natrzyj obranym i lekko zmiażdżonym ząbkiem czosnku i skrop oliwą. 2. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj posiekane oregano, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (jeden ząbek) - dokładnie wymieszaj. 3. Cukinie umyj, osusz i przy pomocy obie...... czytaj dalej
- Brownie z truskawkamiCzekolada i truskawki. Czy może być lepsze połączenie? A gdy brak jest w takim deserze białego cukru, tym lepiej! Nasze brownie jest słodkie dzięki czekoladzie i sproszkowanym daktylom. Do przygotownia tego ciasta będziesz potrzebować foremki ok. 20cm.... czytaj dalej
- Ryba pieczona w soli z tabbouleh z warzywami i ziołami1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do wystudzenia 2. Od ryby oddziel głowę. Wnętrze ryby wypełnij kilkoma plastrami cytryny oraz łodygami ziół. 3. Rybę wyłóż w formie do pieczenia wysypanej około centymetrową warstwą soli. Dokładnie przykryj rybę pozostałą solą. By ułatwić ...... czytaj dalej
- Frytki z batatów z piekarnika1. Nagrzej piekarnik do 220 st. (opcja grill lub góra-dół) 2. Umyj i obierz bataty. (Jeśli lubisz, możesz zostawić skórkę) 3. Pokrój je na średniej grubości frytki. 4. Obtocz je w oleju i przyprawach (pieprz, słodka papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn) 5. Ułóż dość luźno na dużych blaszkach wył...... czytaj dalej