Przepisy

  • Koktajl z selerem naciowym
    Koktajl z selerem naciowym
    1. Umyj dokładnie jabłko, banan, seler naciowy.  2. Obierz banana, jabłko pokrój na kawałki (usuń gniazdko nasienne), seler także pokrój na mniejsze kawałki. 3. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. 4. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Opcje: - obierz...
    ... czytaj dalej
  • Pierniczki ciotki Miłki
    Pierniczki ciotki Miłki
    Prawie w każdym domu jest taki magiczny zeszycik. Ma pożółkłe kartki, pełno fruwających karteczek, a mnogość stylów pisma świadczy, że bywał w niejednej kuchni. Plamy - tłuste, brązowe, słodkie i słone. To jak rany zdobyte na kuchennym polu bitewnym. Nasz zeszycik z przepisami jest zielony i bardzo ...
    ... czytaj dalej
  • Domowa przyprawa do pierników
    Domowa przyprawa do pierników
    Niezwykle łatwa w przygotowaniu mieszanka, bez której nie obęda się żadne domowe pierniczki. Ilości podano w gramach, ale możesz je łatwo przeliczyć na łyżeczki. Każde 5g to jedna płaska łyżeczka.  Po przygotowaniu będziesz mieć całkiem niezły, bo prawie 100g zapas korzennej przyprawy. Idealnej do ...
    ... czytaj dalej
  • Rolada z indyka faszerowana grzybami
    Rolada z indyka faszerowana grzybami
    Obiad w prawdziwie świątecznej odsłonie. Z genialnymi dodatkami - tłuczone ziemniaczki, masło ziołowe, marchewka z żurawiną i sos grzybowy. Czy może być coś bardziej smacznego?
    ... czytaj dalej
  • Gulasz wołowy z dynią podany z buraczkami karmelizowanymi w miodzie z imbirem
    Gulasz wołowy z dynią podany z buraczkami karmelizowanymi w miodzie z imbirem
    1. Mięso podziel na nieduże kawałki podobnej wielkości. Każdy kawałek obtocz lekko w mące wymieszanej z papryką wędzoną. 2. Na sporej patelni rozgrzej 3-4 łyżki masła klarowanego i obsmaż mięso z każdej strony do zarumienienia. Przełóż do garnka. 3. Na patelnię włóż pokrojoną w pióra cebulę i pods...
    ... czytaj dalej
  • Dynia faszerowana kaszą i grzybami
    Dynia faszerowana kaszą i grzybami
    Czyż nie ma lepszego przepisu na jesień niż pieczona dynia? Dołóż do tego grzyby, kaszę i wyjdzie aromatyczne danie. pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.
    ... czytaj dalej
  • Labneh - najprostszy ser na świecie!
    Labneh - najprostszy ser na świecie!
    My pokochalismy LABNEH. Ty też to zrobisz, jeśli go spróbujesz. To najprostszy ser na świecie. Zrobią go za Ciebie Twoje dzieci ;) W podstawowym przepisie wystarczy tylko jogurt i sól. Czym jest Labneh?  To kremowy smarowny serek powstały z odsączenia jogurtu. Możesz nim smarować kanapki, używać ja...
    ... czytaj dalej
  • Pęczotto z warzywami, pancettą, karmelizowaną gruszką i chipsami z jarmużu
    Pęczotto z warzywami, pancettą, karmelizowaną gruszką i chipsami z jarmużu
    To jest to czego potrzebowaliśmy na pierwsze chłodne dni! Jest sycąca, ciepła kasza w formie PĘCZOTTO (jak risotto tyle że z pęczaku) - czyli jest też bulion. Jest polska gruszka kusząca lekko skarmelizowanym miąższem. Jest też nasz polski jarmuż, pomidory, cebula, natka... 
    ... czytaj dalej