
Przepis na domowe puree z dyni do przechowywania
- B. łatwy
- 20 min.
- 50 min.
W czasie sezonu na dynie, warto poświęcić kilka chwil i zrobić zapas dyniowego puree, które śmiało możesz zamrozić i przechowywać nawet pół roku.
Jak zrobić domowe puree z dyni do mrożenia?
Przygotowanie
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Dynię (lub dynie - w ilości jakiej chcesz) pokrój na mniejsze kawałki.
3. Usuń pestki i nitkowaty miąższ wokół pestek. Pozostaw ten właściwy. Możesz użyć gałkownicy do lodów, albo zwykłej łyżki.
4. Ułóż kawałki dyni skórkami do dołu w naczyniu wyłożonym folią. Przykryj pokrywką lub folią i piecz ok. 60 min. Aż dynia stanie się miękka - wystarczy sprawdzić widelcem.
5. Po wystygnięciu, wybierz miąższ zostawiając skórkę. Zblenduj miąższ na gładką masę. Jesli puree jest wyjątkowo gęste, możesz dodać wody :) Hokkaido jest mączysta po upieczeniu. Zatem by uzyskać gładką masę i ułatwić sobie blendowanie warto mieć pod ręką całą szklankę wody. (U mnie na ok. 1,5 kg dyni zeszła szklanka ok. 300ml)
6. Puree możesz wykorzystać od razu lub poporcjować w spożywcze woreczki i zamrozić.
Najlepiej mrozić taki woreczek na płasko. Wówczas Twoje zapasy dyniowego puree zajmą w lodówce naprawdę mało miejsca.
Pamiętaj opisać woreczki datą :) Przechowuj max. 6 miesięcy.
Dodatkowa rada: Choć skórka dyni Hokkaido nadaje się do jedzenia, lepiej do puree ją usunąć. Zagęszcza dodatkowo puree i nadaje mocny smak.
Smacznego!
Komentarze