Przepis na domowe puree z dyni do przechowywania

Przepis miesiąca

Przepis na domowe puree z dyni do przechowywania

Przepis na domowe puree z dyni do przechowywania

  • B. łatwy
  • 20 min.
  • 50 min.

W czasie sezonu na dynie, warto poświęcić kilka chwil i zrobić zapas dyniowego puree, które śmiało możesz zamrozić i przechowywać nawet pół roku.

Jak zrobić domowe puree z dyni do mrożenia?


Przygotowanie

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Dynię (lub dynie - w ilości jakiej chcesz) pokrój na mniejsze kawałki.

3. Usuń pestki i nitkowaty miąższ wokół pestek. Pozostaw ten właściwy. Możesz użyć gałkownicy do lodów, albo zwykłej łyżki.

4. Ułóż kawałki dyni skórkami do dołu w naczyniu wyłożonym folią. Przykryj pokrywką lub folią i piecz ok. 60 min. Aż dynia stanie się miękka - wystarczy sprawdzić widelcem. 

5. Po wystygnięciu, wybierz miąższ zostawiając skórkę. Zblenduj miąższ na gładką masę. Jesli puree jest wyjątkowo gęste, możesz dodać wody :) Hokkaido jest mączysta po upieczeniu. Zatem by uzyskać gładką masę i ułatwić sobie blendowanie warto mieć pod ręką całą szklankę wody. (U mnie na ok. 1,5 kg dyni zeszła szklanka ok. 300ml)

6. Puree możesz wykorzystać od razu lub poporcjować w spożywcze woreczki i zamrozić.

Najlepiej mrozić taki woreczek na płasko. Wówczas Twoje zapasy dyniowego puree zajmą w lodówce naprawdę mało miejsca. 

Pamiętaj opisać woreczki datą :) Przechowuj max. 6 miesięcy.

Dodatkowa rada: Choć skórka dyni Hokkaido nadaje się do jedzenia, lepiej do puree ją usunąć. Zagęszcza dodatkowo puree i nadaje mocny smak.

Smacznego!


Pin It


Komentarze