Obiady

  • Ryba pieczona w soli z tabbouleh z warzywami i ziołami
    Ryba pieczona w soli z tabbouleh z warzywami i ziołami
    1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do wystudzenia 2. Od ryby oddziel głowę. Wnętrze ryby wypełnij kilkoma plastrami cytryny oraz łodygami ziół. 3. Rybę wyłóż w formie do pieczenia wysypanej około centymetrową warstwą soli. Dokładnie przykryj rybę pozostałą solą. By ułatwić ...
    ... czytaj dalej
  • Frytki z batatów z piekarnika
    Frytki z batatów z piekarnika
    1. Nagrzej piekarnik do 220 st. (opcja grill lub góra-dół) 2. Umyj i obierz bataty. (Jeśli lubisz, możesz zostawić skórkę) 3. Pokrój je na średniej grubości frytki. 4. Obtocz je w oleju i przyprawach (pieprz, słodka papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn) 5. Ułóż dość luźno na dużych blaszkach wył...
    ... czytaj dalej
  • Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad? Ciepła zapiekanka nasyci brzuchy gości i podbije ich podniebienia. Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest idealne. Najważniejsza jednak jest ona - biała kiełbasa parzona. Spróbujesz naszego przepisu?
    ... czytaj dalej
  • Zupa ziemniaczano-porowa z fasolą i panchettą
    Zupa ziemniaczano-porowa z fasolą i panchettą
    Zimowa, treściwa zupa. Idealna, aby się najeść do syta. 
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z selera korzeniowego
    Zupa krem z selera korzeniowego
    1. Zeszklij w garnku drobno pokrojoną cebulę. 2. Dodaj pokrojone w kostkę seler i ziemniaki. Chwilkę smaż. 3. Dodaj gotowy bulion i gotuj ok. 20-30 minut aż warzywa zmiękną. 4. Zmiksuj na gładką masę i przypraw do smaku. Podawaj z ulubionymi grzankami, prażonymi płatkami migdałowymi  lub groszki...
    ... czytaj dalej
  • Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapati
    Słodko-pikantne wegańskie curry z ciecierzycą i plackami chapati
    Ten przepis pojawia się u nas na stronie z okazji Veganuary. Wegański posiłek może być bardzo sycący :) Pojawiają się w nim placki chapati (czapati, capati). To tradycyjne indyjskie płaskie placki z mąki pszennej, wody, oleju i soli.  Nasze polskie odpowiedniki to podpłomyki :) Oryginalnie chapati...
    ... czytaj dalej
  • Rolada z indyka faszerowana grzybami
    Rolada z indyka faszerowana grzybami
    Obiad w prawdziwie świątecznej odsłonie. Z genialnymi dodatkami - tłuczone ziemniaczki, masło ziołowe, marchewka z żurawiną i sos grzybowy. Czy może być coś bardziej smacznego?
    ... czytaj dalej
  • Gulasz wołowy z dynią podany z buraczkami karmelizowanymi w miodzie z imbirem
    Gulasz wołowy z dynią podany z buraczkami karmelizowanymi w miodzie z imbirem
    1. Mięso podziel na nieduże kawałki podobnej wielkości. Każdy kawałek obtocz lekko w mące wymieszanej z papryką wędzoną. 2. Na sporej patelni rozgrzej 3-4 łyżki masła klarowanego i obsmaż mięso z każdej strony do zarumienienia. Przełóż do garnka. 3. Na patelnię włóż pokrojoną w pióra cebulę i pods...
    ... czytaj dalej