Przekąski
- Przepis na domowe puree z dyni do przechowywaniaW czasie sezonu na dynie, warto poświęcić kilka chwil i zrobić zapas dyniowego puree, które śmiało możesz zamrozić i przechowywać nawet pół roku. Jak zrobić domowe puree z dyni do mrożenia?... czytaj dalej
- Frytki z batatów z piekarnika1. Nagrzej piekarnik do 220 st. (opcja grill lub góra-dół) 2. Umyj i obierz bataty. (Jeśli lubisz, możesz zostawić skórkę) 3. Pokrój je na średniej grubości frytki. 4. Obtocz je w oleju i przyprawach (pieprz, słodka papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn) 5. Ułóż dość luźno na dużych blaszkach wył...... czytaj dalej
- Koktajl z selerem naciowym1. Umyj dokładnie jabłko, banan, seler naciowy. 2. Obierz banana, jabłko pokrój na kawałki (usuń gniazdko nasienne), seler także pokrój na mniejsze kawałki. 3. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. 4. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Opcje: - obierz...... czytaj dalej
- Pasta wegańska bezjajecznaProponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...... czytaj dalej
- Buraki pieczone z czosnkiemNasze polskie buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. W połączeniu z czosnkiem, upieczone w piekarniku będą świetną przystawka do każdego obiadu. Szczególnie polecamy w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.... czytaj dalej
- Ekologiczne pierniczki KasiW tym przepisie niezwykle istotnym składnikiem jest smalec. Został on wytopiony wcześniej ze słoniny ekologicznej. Smalec solony, czy przyprawiony nie nadaje się ;) Zatem trzeba dodać czas na wytopienie tłuszczu. Ale warto, bo pierniczki są pyszne.... czytaj dalej
- Kakaowy krem z awokado bez cukruKolejna pozycja w naszym menu słodyczy bez cukru. Intensywnie kakaowy krem posłodziliśmy suszonymi daktylami. Dzięki nim krem jest słodki. Do tego daktyle wzmacniają nasz wzrok, poprawiają ciśnienie, trawienie i mają sporo wapnia. Lepiej niż biały cukier prawda? Pyszny krem proponujemy podawać w ni...... czytaj dalej
- Pasztet z fasoli mungPrzygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...... czytaj dalej