Przekąski

  • Pasta wegańska bezjajeczna
    Pasta wegańska bezjajeczna
    Proponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...
    ... czytaj dalej
  • Buraki pieczone z czosnkiem
    Buraki pieczone z czosnkiem
    Nasze polskie buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. W połączeniu z czosnkiem, upieczone w piekarniku będą świetną przystawka do każdego obiadu. Szczególnie polecamy w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.
    ... czytaj dalej
  • Ekologiczne pierniczki Kasi
    Ekologiczne pierniczki Kasi
    W tym przepisie niezwykle istotnym składnikiem jest smalec. Został on wytopiony wcześniej ze słoniny ekologicznej. Smalec solony, czy przyprawiony nie nadaje się ;) Zatem trzeba dodać czas na wytopienie tłuszczu. Ale warto, bo pierniczki są pyszne.
    ... czytaj dalej
  • Kakaowy krem z awokado bez cukru
    Kakaowy krem z awokado bez cukru
    Kolejna pozycja w naszym menu słodyczy bez cukru. Intensywnie kakaowy krem posłodziliśmy suszonymi daktylami. Dzięki nim krem jest słodki. Do tego daktyle wzmacniają nasz wzrok, poprawiają ciśnienie, trawienie i mają sporo wapnia. Lepiej niż biały cukier prawda? Pyszny krem proponujemy podawać w ni...
    ... czytaj dalej
  • Pasztet z fasoli mung
    Pasztet z fasoli mung
    Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...
    ... czytaj dalej
  • Ajwar (ajvar)
    Ajwar (ajvar)
    Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, ory...
    ... czytaj dalej
  • Karmel a'la Daim / Masa krówkowa
    Karmel a'la Daim / Masa krówkowa
    Lubicie masę krówkową? A cukierki DAIM? Dziś przedstawiamy przepis na karmel, który jest bardziej ekskluzywną wersją masy krówkowej. A smakuje jak DAIMy! No i co najważniejsze - możesz go przygotować z w pełni naturalnych składników :) /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Flan waniliowy na kruchym cieście
    Flan waniliowy na kruchym cieście
    Próbowaliście kiedyś placka budyniowego z jabłkami? No to proponujemy coś podobnego, ale prosto z Francji! Dziś w roli głównej francuski flan - zapiekany na kruchym cieście budyń z mąki kukurydzianej :) /Mateusz
    ... czytaj dalej