Jak oznaczone są produkty ekologiczne?
Jak produkuje się ekologiczną żywność?
Produkty ekologiczne to płody rolnictwa ekologicznego lub ich przetworzona postać. Całość produkcji odbywa się naturalnymi metodami. W rolnictwie nie używa się środków chemicznych, pasze zwierząt są naturalne, a genetycznie modyfikowane organizmy są zabronione. W procesie produkcji stosuje się także ekologiczne składniki. Przetwórstwo opiera się na metodach mechanicznych, fizycznych lub fermentacyjnych – nigdy chemicznych.
Podstawowe symbole produktów ekologicznych w UE
Aby produkt można było nazywać ekologicznym, musi posiadać odpowiedni certyfikat. Warte podkreślenia jest, że certyfikatu takiego nie można kupić. Wydają go akredytowane przez rząd jednostki certyfikujące, które ściśle kontrolują producenta, a sam certyfikat wydawany jest tylko na rok. Po upływie tego czasu trzeba go odnowić.
Na półkach sklepowych można spotkać kilka oznaczeń produktów ekologicznych. Jeśli chodzi o produkty spożywcze, w Unii Europejskiej oficjalnym symbolem jest Ekoliść.
Oprócz niego poszczególne państwa również mają swoje oznaczenia, np.
- we Francji – certyfikat Agriculture Biologique:
- w Niemczech – Bio Siegel:
Co oprócz znaku graficznego powinno znaleźć się na etykiecie?
Oprócz ikony liścia na opakowaniach szukajmy:
- pełnych danych producenta, przetwórcy lub dystrybutora,
- nazwy jednostki certyfikującej,
- napisu: „Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE” albo „produkt rolnictwa ekologicznego”
Jak próbuje się zwieść konsumenta
Wielu producentów konwencjonalnych produktów stara się stworzyć iluzję, że ich produkty produkowane są w zgodzie z naturą. Stąd też na opakowaniach znajdziemy slogany typu: „z czystych ekologicznie regionów Polski”. Wystarczy wpisać zwrot w wyszukiwarkę ;) W rzeczywistości to tylko marketing. Pamiętajmy zatem, że znak certyfikatu ekologicznego gwarantuje nam wysoką jakość produktów.
Komentarze