Artykuły
- Tygodniowy planner posiłków do pobrania!Nie wiesz co zrobić na obiad? A może wiesz, ale zapominasz - co jutro na kolację, pojutrze na obiad, popojutrze na śniadanie? Też tak mieliśmy. Dlatego postanowiliśmy trochę ułatwić Wam i sobie planowanie posiłków. Pobierz poniżej, wydrukuj i powieś na swojej lodówce nasz wyjątkowy tygodniowy p...... czytaj dalej
- Kiszonki Sznajder - kiszenie z tradycjamiRodzinne kiszenie od pokoleń Gospodarstwo Sznajder to rodzinne gospodarstwo z Dolnego Śląska, którego specjalnością są kiszone ogórki i kapusta. Tradycję kiszenia zapoczątkował dziadek - Pan Stefan Sznajder jeszcze w latach 50-tych XXw. Pola, na których Sznajderowie sami uprawiają warzywa znajdują...... czytaj dalej
- Sery Łomnickie z rodzinnego gospodarstwaRodzinne serowarstwo Sery Łomnickie wytwarzane są w ekologicznym gospodarstwie “Kozia Łąka”, położonym w pobliżu Jeleniej Góry, wśród pól i lasów, z przepięknym widokiem na Karkonosze i Śnieżkę. Wszystkie produkty powstają zgodnie z naturą. Nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, ani pestycydó...... czytaj dalej
- Zagroda ŁąckaEkologiczny drób prosto z rodzinnego gospodarstwa Zagroda Łącka to rodzinne ekologiczne gospodarstwo rolne, którego historia sięga roku 2000. Znajduje się w otulinie lasów i jezior Gostynińsko-Włocławskiego Parku Krajobrazowego w miejscowości Władysławów, z dala od dróg krajowych i autostrad. Specj...... czytaj dalej
- S jak SoczewicaSoczewica to roślina z gatunku bobowatych, czyli o strączkowych owocach. Ziarna są wielkości małych kuleczek, które pęcznieją po ugotowaniu w gorącej wodzie. W zależności od gatunku, kolor soczewicy może być czerwony lub żółty do beżowego. Gotowanie soczewicy trwa od kilku do kilkunastu minut. Tak u...... czytaj dalej
- F jak FigiF jak Figi... A dokładnie mówiąc, to owoce figowca pospolitego, nazywane figami. Spożywane głównie w postaci suszonych owoców oraz jako dodatki do jogurtów, płatków śniadaniowych i wielu innych. Mają kształt gruszkowaty i można je spożywać na surowo, jak i po przetworzeniu. Figi zawierają duże ilo...... czytaj dalej
- Seler naciowy - jak mrozić, aby był smaczny i zdrowyBIO seler prosto z zamrażarki Dzięki tym kilku poradom zaoszczędzisz czas, pieniądze oraz ograniczysz marnowanie jedzenia. Wiele przepisów z selerem naciowym w składzie wymaga wykorzystania tylko kilku łodyżek. To oznacza, że w lodówce czasem zostają zapomniane resztki i nie ma co z nimi zrobić. ...... czytaj dalej
- I jak ImbirImbir to aromatyczny korzeń rośliny wieloletniej z rodziny imbirowatych, występujący w strefie tropikalnej Azji i Australii. Pierwsze wzmianki o jego uprawie pochodzą z zapisków sprzed 3000 lat. Właściwości lecznicze imbiru Imbir jest stosowany jako roślina lecznicza oraz przyprawa do potraw. Do ...... czytaj dalej