Artykuły
- Dlaczego na EKO bakaliach nie ma oznaczenia "NIESIARKOWANE"?Wielokrotnie na naszych stronach, czy w materiałach informacyjnych podkreślamy naturalne pochodzenie i walory zdrowotne produktów ekologicznych. Natomiast na opakowaniach bakalii ekologicznych nie ma informacji, że są one niesiarkowane. Można pomysleć, że coś tu się nie zgadza, prawda? Ale odpowied...... czytaj dalej
- Jak wygląda system kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym?Przedsiębiorcy wytwarzający produkty ekologiczne podlegają obowiązkowej certyfikacji i systemowi kontroli produkcji. Certyfikat zgodności wydawany jest przez upoważnioną jednostkę najczęściej na okres 12 miesięcy. Jednostka taka przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności. Każda jedno...... czytaj dalej
- Międzynarodowy Dzień Celiakii 202316 maj Międzynarodowy Dzień Celiakii Międzynarodowy Dzień Celiakii, obchodzony corocznie 16 maja, jest specjalnym dniem dedykowanym podniesieniu świadomości na temat celiakii i solidarności z osobami dotkniętymi tą chorobą. Jest to okazja do zwrócenia uwagi na potrzeby osób z celiakią, promocji zro...... czytaj dalej
- Kiszonki Sznajder - kiszenie z tradycjamiRodzinne kiszenie od pokoleń Gospodarstwo Sznajder to rodzinne gospodarstwo z Dolnego Śląska, którego specjalnością są kiszone ogórki i kapusta. Tradycję kiszenia zapoczątkował dziadek - Pan Stefan Sznajder jeszcze w latach 50-tych XXw. Pola, na których Sznajderowie sami uprawiają warzywa znajdują...... czytaj dalej
- Sery Łomnickie z rodzinnego gospodarstwaRodzinne serowarstwo Sery Łomnickie wytwarzane są w ekologicznym gospodarstwie “Kozia Łąka”, położonym w pobliżu Jeleniej Góry, wśród pól i lasów, z przepięknym widokiem na Karkonosze i Śnieżkę. Wszystkie produkty powstają zgodnie z naturą. Nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, ani pestycydó...... czytaj dalej
- Zagroda ŁąckaEkologiczny drób prosto z rodzinnego gospodarstwa Zagroda Łącka to rodzinne ekologiczne gospodarstwo rolne, którego historia sięga roku 2000. Znajduje się w otulinie lasów i jezior Gostynińsko-Włocławskiego Parku Krajobrazowego w miejscowości Władysławów, z dala od dróg krajowych i autostrad. Specj...... czytaj dalej
- S jak SoczewicaSoczewica to roślina z gatunku bobowatych, czyli o strączkowych owocach. Ziarna są wielkości małych kuleczek, które pęcznieją po ugotowaniu w gorącej wodzie. W zależności od gatunku, kolor soczewicy może być czerwony lub żółty do beżowego. Gotowanie soczewicy trwa od kilku do kilkunastu minut. Tak u...... czytaj dalej
- F jak FigiF jak Figi... A dokładnie mówiąc, to owoce figowca pospolitego, nazywane figami. Spożywane głównie w postaci suszonych owoców oraz jako dodatki do jogurtów, płatków śniadaniowych i wielu innych. Mają kształt gruszkowaty i można je spożywać na surowo, jak i po przetworzeniu. Figi zawierają duże ilo...... czytaj dalej