Artykuły str. 5

  • 7 zastosowań oliwy z oliwek poza kuchnią
    7 zastosowań oliwy z oliwek poza kuchnią
    Oliwę z oliwek stosujemy przede wszystkim w kuchni – głównie do sałatek, czy do smażenia. Można ją jednak wykorzystać na kilka innych sposobów i dlatego warto ją mieć zawsze w kuchennej szafce.
    ... czytaj dalej
  • Dieta przy chorobach układu krążenia
    Dieta przy chorobach układu krążenia
    Wywiad z dietetykiem Katarzyną Koneczną na temat diety w chorobach układu krążenia. Co jeść i jak zmienić dietę, gdy mamy problemy z układem krążenia, ale także jak zapobiegać i stosować skuteczną profilaktykę, aby poprawić kondycję serca i naczyń krwionośnych.
    ... czytaj dalej
  • Jak oznaczone są produkty ekologiczne?
    Jak oznaczone są produkty ekologiczne?
    Jeśli nie wiecie jak rozpoznać produkt ekologiczny, ten artykuł jest dla Was.
    ... czytaj dalej
  • Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowa?
    Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowa?
    Pytanie  jest w zasadzie retoryczne. Oczywiście, żywność ekologiczna jest zdrowsza, bo jest naturalna. To jest prawdziwa żywność jaką znali nasi dziadkowie, tyle że oni nie musieli dodawać do nazwy „ekologiczna”.
    ... czytaj dalej
  • Lecznicze właściwości soku z granatu
    Lecznicze właściwości soku z granatu
    Od wieków ludzie nie ustają w poszukiwaniach eliksiru młodości, cudownego leku na starość. Cudów może i nie ma, ale natura podsuwa nam sok z granatów.
    ... czytaj dalej
  • Powrót do przeszłości – czyli domowy wypiek chleba
    Powrót do przeszłości – czyli domowy wypiek chleba
    Chleby na półkach w sklepach kuszą swoją różnorodnością. Są ciemne, z ziarnami, light, ziemiańskie, sarmackie, wiejskie, chłopskie – ale w składzie nie są już takie swojskie. Ci, co czytają etykiety coraz chętniej szukają alternatywy i pieką. A jak już raz upieką, to przestać nie mogą…
    ... czytaj dalej
  • Jedzmy sezonowe warzywa
    Jedzmy sezonowe warzywa
    Jedzmy zdrowo, jedzmy sezonowo. Bo w sezonowych warzywach znajdziemy moc witamin. Świeżo zebrane, niekonserwowane chemicznie, a co najważniejsze polskie, lokalne dostarczą niezbędnych składników odżywczych i bogactwo smaków.
    ... czytaj dalej
  • Miody cz.1 Miody polskie
    Miody cz.1 Miody polskie
    Miody kojarzą się nam z zimową porą, przeziębieniem, ulgą w bólu gardła. Czy zatem warto interesować się nimi latem? A jeśli tak, to jaki miód wybrać? W Polsce, co jak co, ale wybór miodów jest duży. Są miody nektarowe i spadziowe, a wśród nich cała paleta smaków. Nie dajmy tylko wyprzeć  polskich m...
    ... czytaj dalej