Artykuły str. 5
- Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakujeSerki (w których twaróg jest w postaci sproszkowanej lub nie ma go wcale), zupki (które świeżych warzyw na oczy nie widziały), wędliny (w których rzadko kiedy mięso przekracza 90%, a to i tak niezły wynik). Wszystko podane jako zdrowe, naturalne, bez konserwantów. Witajcie w świecie leanwashingu!... czytaj dalej
- Spożywcza tablica MendelejewaW ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które są najbardziej szkodliwe? Czym skutkuje ich nadmiar? A przede wszystkim – w jakich produktach są stosowane w największej ilości?... czytaj dalej
- Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcjiPo świątecznym gotowaniu, a następnie obżarstwie (tak, niestety trudno nazwać tę dziką konsumpcję tylko najedzeniem ;) ), w lodówkach często zostaje nam sporo produktów, których nie jesteśmy w stanie przejeść, zanim staną się nieświeże. Natomiast wyrzucanie jedzenia to jeden z naszych najczęstszy...... czytaj dalej
- "Uzdrawiające ziarna zbóż" - wywiad z autoremNiedawno ukazała się nowa pozycja dla wszystkich interesujących się naturalną kuchnią. Ekoj zaprasza na wywiad z jednym z autorów, Panem Karolem Przybylakiem, który opowie co znajdziecie w "Uzdrawiających ziarnach zbóż".... czytaj dalej
- 10 produktów niezbędnych w każdej kuchniNa pewno zastanawialiście się kiedyś - "Czego w mojej kuchni nigdy nie może zabraknąć?", szczególnie przy okazji kiedy gotując akurat skończyła się oliwa do sałatki lub mąka na naleśniki. Otóż są produkty, bez których trudno się obyć. Przygotowaliśmy taki kuchenny niezbędnik. Możecie go wydrukować...... czytaj dalej
- Produkcja żywności ekologicznejCzy wiesz jakim procesom może być poddawana żywność ekologiczna? Jakie dodatki do żywności są dozwolone w produkcji eko? Zapraszamy do przeczytania wywiadu z dr inż. Eweliną Hallmann, pracownikiem naukowym Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW na temat metod produkcji żywności ekologicznej.... czytaj dalej
- Wybieramy dobry sos sojowyCoraz bardziej lubimy kuchnię azjatycką. Sushi, miso, shoyu, wasabi – nie są już obco brzmiącymi nazwami, a produktami, które często goszczą w naszej kuchni. Sos sojowy wypiera rodzimą maggi. I dobrze! Ale sos sosowi nie równy. Kupując sos za 5 złotych nie liczmy, że dostaniemy naturalnie ferment...... czytaj dalej
- Co jeść przy wzmożonym wysiłku umysłowym?Podstawą diety przy wzmożonym wysiłku umysłowym są orzechy, które regulują działanie układu nerwowego. Doskonale uzupełniają zapotrzebowanie na magnez i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, a także niwelują skutki długotrwałego stresu, który często towarzyszy w pracy. Orze...... czytaj dalej

