Jak zdrowo grillować ryby?

Jak zdrowo grillować ryby?

Wybór ryby

Najlepiej do grillowania nadają się grube filety tłustych ryb. Filet powinien mieć grubość 2-3 cm. Dobrze do tego nadają się pstrągi, łososie, makrele. Złym wyborem są płaskie i cienkie filety ryb. Cieńszy filet wyschnie nam na wiór zanim mięso dobrze się zgrilluje.

Przygotowanie ryby

Filet lub płat ryby możemy wcześniej natrzeć grubą solą, aromatycznymi ziołami lub już bezpośrednio na ruszcie poukładać między kawałki ryby świeży tymianek, czy rozmaryn. Następnie smarujemy ryby, a genialny do tego jest majonez. Należy posmarować pędzelkiem całe filety z obu stron jeszcze przed położeniem ryby na ruszt. Podczas grillowania smak majonezu zniknie, a ryba nie będzie przyklejać się do rusztu.

Czas grillowania

Zanim położysz ryby na grillu, należy pamiętać o dokładnym wyczyszczeniu rusztu. Wszelkie resztki poprzedniego grillowania trzeba usunąć, bo zepsują smak dania. Ryba będzie gotowa kiedy jej mięso przestanie być szkliste w środku - trzeba niestety naciąć, aby to sprawdzić.

Smacznego!

Kup zdrową rybę na grilla >>



Może zainteresuje Cię również:


Pin It


Komentarze