Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad

Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad

W maju rozpoczynamy sezon grillowania. Pewnie wielu z was zadaje sobie pytania jaki grill wybrać, jak zadbać o higienę, jak grillować, aby sobie nie zaszkodzić. Przedstawiamy kilka zasad, którymi należy się kierować, aby cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem pod chmurką.

Czysto i zdrowo - pamiętajmy o higienie.

Grillowanie to na początku kontakt z surowym mięsem. Umycie rąk przed i po obrabianiu surowego mięsa to podstawa. Do zgrillowanego mięsa używaj osobnych sztućców i naczyń. Wyczyść grill przed każdym użyciem. Zadbaj więc o czysty ruszt i sam grill, aby nie przypiekać starych resztek mięsa. Ani to smaczne, a już na pewno nie zdrowe.

Wybierz grill gazowy zamiast tego na węgiel

To dyskusyjne, bo według wielu grille gazowe nie dają przyjemnego smaku odymionej potrawy. Jednak grille gazowe są przyjaźniejsze dla środowiska wydzielając mniej dwutlenku węgla do atmosfery.

Grilluj na tackach

Dzięki tackom aluminiowym będzie potem łatwiej wyczyścić ruszt. Przy grillach węglowych ograniczysz również w ten sposób ilość tłuszczu spadającego na żarzący się węgiel. Na nieszczęście wszystkich fanów grillowania, spadający z soczystego mięska tłuszcz spalając się na węglu wydziela toksyczne opary. Wielu naukowców stwierdziło rakotwórcze substancje, które osiadają przez to na posiłku. Tacka nie zupełnie, ale w pewnym stopniu ograniczy spalanie tłuszczu. Jeszcze podczas przygotowywania mięsa warto odkroić tłuste fragmenty, a najlepiej smażyć chude mięso. Wyjdzie na zdrowie!

Marynuj samodzielnie i zdrowo

Jak ognia należy unikać wszelkich gotowych kubełków barbecue, mięs w marynacie kuszących w nazwie wspaniałą zabawą przy grillu. Czy to nie dziwne, że zwykle marynowane mięso jest tańsze od tego bez marynaty? Marynujmy sami zdrowo! Wykonanie marynaty jest banalnie proste - można ją zrobić z ulubionych przypraw. Dodaj więcej chilli, jeśli masz ochotę na pikantne kąski, curry, by cieszyć się orientalnym smakiem. Do tego zioła: majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn. Wystarczy wymieszać z olejem lub oliwą. Ja lubię jeszcze dodać do mikstury ocet balsamiczny albo sos sojowy (w zależności czy danie będzie w stylu Wschodu czy Zachodu). Pyszne są też marynaty z dodatkiem musztardy. Mięso pięknie kruszeje.

Skróć czas grillowania

Nie, nie chodzi o to, aby jeść w pół surowe mięso. Aby skrócić czas grillowania, a tym samym poddawać mięso krótszemu działaniu niedobrych związków chemicznych, wystarczy pociąć je na mniejsze kawałki. Wtedy mięso zgrilluje się w środku zdecydowanie szybciej.

Nie jedz mocno przypalonego mięsa

Niektórzy uwielbiają kiedy mięsko jest mocno przypieczone, a miejscami wręcz spalone. Nie mamy jednak dobrych wieści - to niezdrowe. Związki chemiczne, które wówczas powstają są szkodliwe i nie polecamy się nimi raczyć. A więc - mniejsze porcje, krócej pieczone są zdrowsze.

Grill to też ryby...

Kto powiedział, że na grillu musi być tylko kiełbasa, ewentualnie karkówka lub kurczak. Grill daje całe mnóstwo możliwości skomponowania różnorodnego posiłku. Ryby. Są pyszne z grilla. Cudnie smakują grillowane w całości zawinięte w folię aluminiową ze świeżymi ziołami i przyprawami. Wystarczy zrobić z folii aluminiowej tunel, położyć rybę i obłożyć ją ziołami. Następnie tunel szczelnie zawijamy, tak aby w środku zostało trochę miejsca. Ryba będzie parować i dzięki temu się nie wysuszy. Będzie soczysta i pachnąca ziołami. Od razu z rybą można ugrillować pokrojone warzywa np. paprykę. Ryby można też grillować tradycyjnie na ruszcie. Są dostępne nawet specjalne uchwyty do ryb, aby grillowanie było łatwiejsze.

i warzywa!

Jest całe mnóstwo warzyw świetnie nadających się do grillowania. Wystarczy pokroić je na plastry polać odrobiną oleju lub oliwy i hop na ruszt. Polecam grillować paprykę, cukinię, bakłażan, kukurydzę, pieczarki. Jeśli masz więcej czasu możesz przygotować farsz i upiec papryki lub pieczarki z nadzieniem :)

Na koniec :) Wiemy, że grillowanie jest bardzo przyjemne, bo często spotykamy się wtedy w większym gronie i jest okazja do spędzenia z rodziną i znajomymi więcej czasu. Nie przesadzajmy jednak z częstotliwością grillowania. Pomimo wcześniejszych wskazówek nie sprawimy, że grillowanie będzie zdrowsze od choćby gotowania na parze. Róbmy to więc z umiarem!


Pin It


Komentarze