Tofu, tempeh, natto


Ilość produktów 5
Strona
z 1

Wg producentów


  • Natto
  • Wysyłka w 26-28.06. (ŚR-PT)
    • bezglutenowe
    • EKOLOGICZNE
    • WEGAŃSKIE
110g
227,18 zł / 1kg
24,99
0

Nowa, większa gramatura - 110g!

  • Merapi
  • Wysyłka w 26-28.06. (ŚR-PT)
    • bezglutenowe
    • EKOLOGICZNE
    • POLSKIE
    • WEGAŃSKIE
200g
65,45 zł / 1kg
13,09
0
  • Merapi
  • Wysyłka w 26-28.06. (ŚR-PT)
    • bezglutenowe
    • EKOLOGICZNE
    • POLSKIE
    • WEGAŃSKIE
180g
77,72 zł / 1kg
13,99
0
  • Solida Food
  • Wysyłka w 24h
    • EKOLOGICZNE
    • WEGAŃSKIE
300g
39,97 zł / 1kg
11,99
0
  • Bio Planet
  • Wysyłka w 26-28.06. (ŚR-PT)
    • EKOLOGICZNE
    • WEGAŃSKIE
200g
31,00 zł / 1kg
6,20
0

Tofu, tempeh, natto – najlepsze źródła białka roślinnego

Oferta roślinnych zamienników żywności pochodzenia zwierzęcego jest coraz bogatsza. Wraz ze wzrostem popytu rośnie liczba i różnorodność dostępnych opcji. Warto jednak pamiętać o korzeniach tej rewolucji, od której wszystko się zaczęło. Trzy białka roślinne, które dały początek tej wspaniałej przygodzie: tofu, tempeh i natto. To one są dziś podstawą kuchni i produktów wegetariańskich oraz wegańskich. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszym wegańskim sklepie!

Najlepsze rodzaje tofu dostępne od ręki

Tofu jest wytwarzane z soi, wody i środka koagulującego. Uwodnione wcześniej ziarna rośliny są mielone, a otrzymana ciecz jest filtrowana. W ten sposób powstaje mleko sojowe. Do niego dodaje się sól mineralną. Po ukwaszeniu masa jest prasowana w celu wyeliminowania serwatki. Na koniec jest cięta i formowana.

Smak tofu jest bardzo łagodny, prawie neutralny. Dlatego ma wiele zastosowań kulinarnych:

  • jest idealną opcją dla wegan;
  • dobre dla osób, które mają celiakię lub wolą nie jeść glutenu;
  • twarde, jędrne tofu w wersji wędzonej bardziej nadaje się do smażenia, duszenia i dodawania do gulaszu lub jako nadzienia;
  • jego bardziej jedwabiste i naturalne wersje lepiej nadają się do kremów i deserów.

Tempeh – wegański zamiennik mięsa i nabiału

Tempeh to tradycyjny składnik serwowany w kuchni indonezyjskiej. Ta żywność otrzymywana jest w wyniku fermentacji namoczonych i ugotowanych nasion soi. Taki proces sprawia, że skrobia sojowa jest bardziej strawna, a rezultatem jest rodzaj białawego ciasta, które ma twardą konsystencję oraz orzechowy aromat.

Po ugotowaniu zachowuje swój smak i jędrność. Może być:

  • smażony;
  • grillowany;
  • stosowany jako składnik białkowy w sałatkach, zupach i nadzieniach do pierożków.

W Indonezji bardzo często się go podsmaża, chociaż je się go również gotowanego na parze. W naszej ofercie znajdziesz ekologiczny tempeh naturalny lub smażony marki Merapi. Wykorzystaj go, zwłaszcza jeśli smak tofu jest dla Ciebie mdły lub chcesz poeksperymentować z nowymi produktami i konsystencjami w kuchni.

Natto – sfermentowana soja źródłem zdrowia

Idealnym produktem odżywczym dla wegan jest natto, czyli japoński specjał otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi. Jest poddawany naturalnemu procesowi fermentacji, który wzmacnia jego właściwości prozdrowotne. Japończycy wierzą, że spożywanie natto sprzyja długowieczności. W naszym sklepie znajdziesz prawdziwie ekologiczny, bezglutenowy produkt, który nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Złóż zamówienie, a my dostarczymy dostawą chłodniczą świeże tofu, tempeh, natto i inne Twoje wybory prosto pod wskazany adres.