Gęsi

Dostawy mięsa i wędlin
Poznań i okolice: ŚRODA, CZWARTEK, PIĄTEK godz. 16-22
m. Wrocław: CZWARTEK godz. 16-22
Zamówienia na produkty Wasąg, Limeko oraz kaczki i gęsi Polskie Eko Zagrody prosimy składać do PIĄTKU DO 9:00. Dostawa w kolejnym tygodniu.
Pozostałe produkty prosimy zamawiać do każdej NIEDZIELI DO 24:00.
Produkty Polskie Eko Zagrody i Zagroda Łącka - dostawy tylko w CZWARTKI I PIĄTKI


Ilość produktów 0
Strona
z 0

Wg producentów


Niestety nie ma tu żadnego produktu :(

Sprawdź czy wpisane hasło jest poprawne lub zmień parametry szukanych produktów :)

Napisz do nas ahoj@ekoj.pl

- może uda nam się sprowadzić szukany produkt specjalnie dla Ciebie!


Świeże mięso z gęsi dostępne sezonowo - eko sklep z dostawą do domu

Gęsina jest produktem sezonowym, dostępnym na jesieni. Szczyt sezonu następuje w listopadzie, kiedy też ma swoje święto św. Marcin i szczególnie w Wielkopolsce przyrządza się z tej okazji 11 listopada dania z gęsi, o czym więcej poniżej. Pisklęta gęsi wykluwają się wiosną, a ich wzrost w ekologicznej hodowli trwa ok. 140 dni. 

Gęsi kochają swobodę, w ekologicznej hodowli mają dostęp do świeżego powietrza, są karmione wysokiej jakości ekologiczną karmą i tym co same sobie wyskubią i znajdą na łące. 

Gęś owsiana - właściwości gęsiny

Dostępna w naszej ofercie gęś owsiana odżywia się głównie owsem - stąd nazwa. Je również zielonkę. Owies pochodzi z własnej uprawy ekologicznej. Tłuszcz tych zwierząt można zaliczyć do zdrowszych tłuszczów ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso natomiast zawiera ponad 23% białka i ok. 4% tłuszczu.

Gdzie kupić świeże dobre mięso z gęsi w Poznaniu i we Wrocławiu?

Jeśli jeszcze zastanawiasz się gdzie kupić dobrą gęsiną na 11 listopada, zapraszamy do nas! Gwarantujemy najświeższą gęsinę w najlepszej jakości z eko certyfikatem. Gęsina jest szykowana przez producenta dla Ciebie. Mięso nie leży w chłodni i nie czeka na zakup. 

Gęsina na świętego Marcina - tradycyjnie na naszych stołach

Dawniej na 11 listopada gęś była tradycyjnie obecna na polskich stołach. Zwyczaj ten zanikł po II wojnie światowej i przy braku surowca szczególnie w mieście. Aktualnie trwają intensywne starania, aby przywrócić ten piękny zwyczaj. Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych na Święto Dziękczynienia przygotowuje się wielkie tuszki indyka, tak i u nas można wypromować tradycję "Gęsiny na Św. Marcina". A skąd w ogóle św. Marcin i gęsi. Otóż na 11 listopada przypadają imieniny tego świętego. W Poznaniu, w którym jedna z głównych ulic to Św. Marcin organizuje się wóczas festyn, imieniny ulicy. Sama tradycja tego święta sięga w Poznaniu aż średniowiecza, a najbardziej rozpowszechnionym produktem są wówczas rogale świętomarcińskie. Gęsina ma jednak równiez swoje miejsce. Gęsi towarzyszą Św. Marcinowi, ponieważ nie chciał przyjąć święceń biskupich i ukrywszy się przed namiestnikiem papieża, został zdradzony przez gęganie gęsi. Historia obrosła legendą i po czasie na imieniny Św. Marcina powstała tradycja zanoszenia gęsi do klasztorów i kościołów oraz spożywania gęsiny na ostatki przed adwentem, jako mięsa dorodnego, tłustego i odżywczego.

Co przyrządzić z gęsi na obiad? Elementy gęsi i przepisy - jak upiec gęsinę?

Mięso gęsi przypomina trochę wieprzowinę za sprawą gęsiego tłuszczu. Ma ciemniejszą barwę niż kurczak i indyk. Samo mięso jest delikatne i dobrze przyrządzone kruche i niezwykle aromatyczne.