Co to BIO?
#wybierzBIO
- Jak wygląda system kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym?Przedsiębiorcy wytwarzający produkty ekologiczne podlegają obowiązkowej certyfikacji i systemowi kontroli produkcji. Certyfikat zgodności wydawany jest przez upoważnioną jednostkę najczęściej na okres 12 miesięcy. Jednostka taka przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności. Każda jedno...... czytaj dalej
- Produkcja żywności ekologicznejCzy wiesz jakim procesom może być poddawana żywność ekologiczna? Jakie dodatki do żywności są dozwolone w produkcji eko? Zapraszamy do przeczytania wywiadu z dr inż. Eweliną Hallmann, pracownikiem naukowym Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW na temat metod produkcji żywności ekologicznej.... czytaj dalej
- Jak oznaczone są produkty ekologiczne?Jeśli nie wiecie jak rozpoznać produkt ekologiczny, ten artykuł jest dla Was.... czytaj dalej
- Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowa?Pytanie jest w zasadzie retoryczne. Oczywiście, żywność ekologiczna jest zdrowsza, bo jest naturalna. To jest prawdziwa żywność jaką znali nasi dziadkowie, tyle że oni nie musieli dodawać do nazwy „ekologiczna”.... czytaj dalej