Artykuły str. 4

  • Farma pod Świerkami fotoreportaż
    Farma pod Świerkami fotoreportaż
    W ekologicznym gospodarstwie wspaniałe jest to, że produkcja odbywa się na małą skalę. Znamy naszych dostawców i widzimy się z nimi regularnie. Podglądamy jak rosną warzywa, pasą się krowy. Wam też chcemy pokazać jak wyglądają ekologiczne gospodarstwa, z których zamawiacie pyszne produkty. Zaczynamy...
    ... czytaj dalej
  • Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    W maju rozpoczynamy sezon grillowania. Pewnie wielu z was zadaje sobie pytania jaki grill wybrać, jak zadbać o higienę, jak grillować, aby sobie nie zaszkodzić. Przedstawiamy kilka zasad, którymi należy się kierować, aby cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem pod chmurką. Czysto i zdrowo - pamięt...
    ... czytaj dalej
  • Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Serki (w których twaróg jest w postaci sproszkowanej lub nie ma go wcale), zupki (które świeżych warzyw na oczy nie widziały), wędliny (w których rzadko kiedy mięso przekracza 90%, a to i tak niezły wynik). Wszystko podane jako zdrowe, naturalne, bez konserwantów. Witajcie w świecie leanwashingu!
    ... czytaj dalej
  • Spożywcza tablica Mendelejewa
    Spożywcza tablica Mendelejewa
    W ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które są najbardziej szkodliwe? Czym skutkuje ich nadmiar? A przede wszystkim – w  jakich produktach są stosowane w największej ilości?
    ... czytaj dalej
  • Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Po świątecznym gotowaniu, a następnie obżarstwie (tak, niestety trudno nazwać tę dziką konsumpcję tylko najedzeniem ;) ), w lodówkach często zostaje nam sporo produktów, których nie jesteśmy w stanie przejeść, zanim staną się nieświeże. Natomiast wyrzucanie jedzenia to jeden z naszych najczęstszy...
    ... czytaj dalej
  • "Uzdrawiające ziarna zbóż" - wywiad z autorem
    Niedawno ukazała się nowa pozycja dla wszystkich interesujących się naturalną kuchnią. Ekoj zaprasza na wywiad z jednym z autorów, Panem Karolem Przybylakiem, który opowie co znajdziecie w "Uzdrawiających ziarnach zbóż".
    ... czytaj dalej
  • 10 produktów niezbędnych w każdej kuchni
    Na pewno zastanawialiście się kiedyś - "Czego w mojej kuchni nigdy nie może zabraknąć?", szczególnie przy okazji kiedy gotując akurat skończyła się oliwa do sałatki lub mąka na naleśniki. Otóż są produkty, bez których trudno się obyć. Przygotowaliśmy taki kuchenny niezbędnik. Możecie go wydrukować...
    ... czytaj dalej
  • Produkcja żywności ekologicznej
    Produkcja żywności ekologicznej
    Czy wiesz jakim procesom może być poddawana żywność ekologiczna? Jakie dodatki do żywności są dozwolone w produkcji eko? Zapraszamy do przeczytania wywiadu z dr inż. Eweliną Hallmann, pracownikiem naukowym Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW na temat metod produkcji żywności ekologicznej.
    ... czytaj dalej