Artykuły str. 4
- Jak przechowywać banany?Często robicie u nas całkiem spore zapasy bananów ekologicznych :) Podpowiadamy jak je przechowywać i jak przedłużyć ich świeżość?... czytaj dalej
- Jak zdrowo grillować ryby?Wybór ryby Najlepiej do grillowania nadają się grube filety tłustych ryb. Filet powinien mieć grubość 2-3 cm. Dobrze do tego nadają się pstrągi, łososie, makrele. Złym wyborem są płaskie i cienkie filety ryb. Cieńszy filet wyschnie nam na wiór zanim mięso dobrze się zgrilluje. Przygotowanie ryby ...... czytaj dalej
- Miody SuszkaW tej rodzinie miód i pszczelarstwo są obecne już siedemdziesiąt lat. Państwo Suszka kontynnują rodzinną tradycję dbając o jak najwyższą jakość swoich miodów. Pasieka znajduje sę na terenie Parku Krajobrazowego z dala od miejskich zanieczyszczeń. Odwiedziliśmy ich podczas miodobrania. Strachu było s...... czytaj dalej
- Farma pod Świerkami fotoreportażW ekologicznym gospodarstwie wspaniałe jest to, że produkcja odbywa się na małą skalę. Znamy naszych dostawców i widzimy się z nimi regularnie. Podglądamy jak rosną warzywa, pasą się krowy. Wam też chcemy pokazać jak wyglądają ekologiczne gospodarstwa, z których zamawiacie pyszne produkty. Zaczynamy...... czytaj dalej
- Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasadW maju rozpoczynamy sezon grillowania. Pewnie wielu z was zadaje sobie pytania jaki grill wybrać, jak zadbać o higienę, jak grillować, aby sobie nie zaszkodzić. Przedstawiamy kilka zasad, którymi należy się kierować, aby cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem pod chmurką. Czysto i zdrowo - pamięt...... czytaj dalej
- Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakujeSerki (w których twaróg jest w postaci sproszkowanej lub nie ma go wcale), zupki (które świeżych warzyw na oczy nie widziały), wędliny (w których rzadko kiedy mięso przekracza 90%, a to i tak niezły wynik). Wszystko podane jako zdrowe, naturalne, bez konserwantów. Witajcie w świecie leanwashingu!... czytaj dalej
- Spożywcza tablica MendelejewaW ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które są najbardziej szkodliwe? Czym skutkuje ich nadmiar? A przede wszystkim – w jakich produktach są stosowane w największej ilości?... czytaj dalej
- Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcjiPo świątecznym gotowaniu, a następnie obżarstwie (tak, niestety trudno nazwać tę dziką konsumpcję tylko najedzeniem ;) ), w lodówkach często zostaje nam sporo produktów, których nie jesteśmy w stanie przejeść, zanim staną się nieświeże. Natomiast wyrzucanie jedzenia to jeden z naszych najczęstszy...... czytaj dalej