Artykuły str. 4

  • Jak przechowywać banany?
    Jak przechowywać banany?
    Często robicie u nas całkiem spore zapasy bananów ekologicznych :) Podpowiadamy jak je przechowywać i jak przedłużyć ich świeżość?
    ... czytaj dalej
  • Jak zdrowo grillować ryby?
    Jak zdrowo grillować ryby?
    Wybór ryby Najlepiej do grillowania nadają się grube filety tłustych ryb. Filet powinien mieć grubość 2-3 cm. Dobrze do tego nadają się pstrągi, łososie, makrele. Złym wyborem są płaskie i cienkie filety ryb. Cieńszy filet wyschnie nam na wiór zanim mięso dobrze się zgrilluje. Przygotowanie ryby ...
    ... czytaj dalej
  • Miody Suszka
    Miody Suszka
    W tej rodzinie miód i pszczelarstwo są obecne już siedemdziesiąt lat. Państwo Suszka kontynnują rodzinną tradycję dbając o jak najwyższą jakość swoich miodów. Pasieka znajduje sę na terenie Parku Krajobrazowego z dala od miejskich zanieczyszczeń. Odwiedziliśmy ich podczas miodobrania. Strachu było s...
    ... czytaj dalej
  • Farma pod Świerkami fotoreportaż
    Farma pod Świerkami fotoreportaż
    W ekologicznym gospodarstwie wspaniałe jest to, że produkcja odbywa się na małą skalę. Znamy naszych dostawców i widzimy się z nimi regularnie. Podglądamy jak rosną warzywa, pasą się krowy. Wam też chcemy pokazać jak wyglądają ekologiczne gospodarstwa, z których zamawiacie pyszne produkty. Zaczynamy...
    ... czytaj dalej
  • Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    W maju rozpoczynamy sezon grillowania. Pewnie wielu z was zadaje sobie pytania jaki grill wybrać, jak zadbać o higienę, jak grillować, aby sobie nie zaszkodzić. Przedstawiamy kilka zasad, którymi należy się kierować, aby cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem pod chmurką. Czysto i zdrowo - pamięt...
    ... czytaj dalej
  • Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Serki (w których twaróg jest w postaci sproszkowanej lub nie ma go wcale), zupki (które świeżych warzyw na oczy nie widziały), wędliny (w których rzadko kiedy mięso przekracza 90%, a to i tak niezły wynik). Wszystko podane jako zdrowe, naturalne, bez konserwantów. Witajcie w świecie leanwashingu!
    ... czytaj dalej
  • Spożywcza tablica Mendelejewa
    Spożywcza tablica Mendelejewa
    W ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które są najbardziej szkodliwe? Czym skutkuje ich nadmiar? A przede wszystkim – w  jakich produktach są stosowane w największej ilości?
    ... czytaj dalej
  • Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Po świątecznym gotowaniu, a następnie obżarstwie (tak, niestety trudno nazwać tę dziką konsumpcję tylko najedzeniem ;) ), w lodówkach często zostaje nam sporo produktów, których nie jesteśmy w stanie przejeść, zanim staną się nieświeże. Natomiast wyrzucanie jedzenia to jeden z naszych najczęstszy...
    ... czytaj dalej