C jak Cebula

C jak Cebula

„(…)Burak stroni od cebuli,
A cebula doń się czuli:
"Mój Buraku, mój czerwony,
Czybyś nie chciał takiej żony?"
Burak tylko nos zatyka:
"Niech no pani prędzej zmyka,
Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą(..)”.

Tak, to prawda. Przy cebuli wszyscy płaczą, jak zauważa pan Burak ze starego wierszyka dla dzieci. Ale pan Burak popełnił największy błąd w swoim życiu, odrzucając idealną kandydatkę na żonę: bo pani Cebula to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie wydała Matka Natura na świat.

Pochodzenie cebuli

Cebula, w języku łacińskim znana jako Allium cepa, to warzywo z rodziny roślin czosnkowatych (czy pochodząc z takiej familii można się dziwić jej specyficznemu zapachowi?) o długiej historii uprawy. Znane już było w czasach starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu, a korzenie jej sięgają ziem środkowej Azji – dzisiejszych państw m.in. Kazachstanu i Uzbekistanu, a także Mongolii i zachodniej części Chin. Była uprawiana nie tylko jako warzywo jadalne, ale również jako warzywo lecznicze. Nic dziwnego, cebula ma niezwykłe właściwości zdrowotne dla naszego organizmu.

Witaminy w cebuli

Cebula jest bardzo bogata w gamę różnorodnych witamin, między innymi w witaminę C, która wpływa na wzrost naszej odporności. Systematyczne przyjmowanie produktów z cebuli chroni nas przed przeziębieniem i grypą. Witamina A dba o nasze oczy, a witaminy z grupy B utrzymują sprawność fizyczną organizmu. Warto wspomnieć o właściwościach kwasu foliowego znajdującego się w tej grupie witamin, który dba o nasze dobre samopoczucie psychiczne, ale przede wszystkim wpływa na prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Dla miłośników zdrowego stylu życia, kwas foliowy zawarty w cebuli usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, a tym samym pozwala utrzymać smukłą sylwetkę. A zapach cebuli wywołujący płacz? To najlepsze lekarstwo dla naszych zmęczonych, obolałych oczu. Specyficzny i drażniący zapach cebuli ma właściwości bakteriobójcze. Płacz przy krojeniu cebuli chroni nas przed bakteriami, które wywołują stany zapalne oczu.

Jaką wybrać?

Należy jednak pamiętać, że w dzisiejszych czasach ziemia uprawna jest nawożona różnymi środkami chemicznymi, które przenikają do warzyw , psując ich zdrowotne właściwości. Dlatego też, przy zakupie produktów opartych na bazie cebuli, należy kierować się miejscem uprawy tego cudownego warzywa. Zwracajmy więc uwagę na to, aby cebula pochodziła z ekologicznych gospodarstw. A taką pewność daje nam przede wszystkim sklep ze zdrową i ekologiczną żywnością.

Sprawdź nasze ekologiczne produkty z cebuli:

  • Bestseller
1000g
9,23 zł / 1kg
9,23
0

KIEŁKUJĄCA ZESZŁOROCZNA

1szt.
7,34 zł / 1szt.
7,34
0

POLSKI! 


Pin It


Komentarze