Karp ekologiczny w kuchni

Karp ekologiczny w kuchni

Historia karpia w Polsce

Karp na wigilijnym stole to nie tak odległa historia, bo jako pozycja obowiązkowa pojawił się dopiero po II wojnie światowej. Główną myślą przewodnią było hasło: "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce". W czasach gdy Centrale Rybne nie miały bogatej codziennej oferty świeżych ryb, przynajmniej na Wigilię władza chciała pokazać gest.

Sam karp zagościł jednak w Polsce znacznie wcześniej – w XII dzięki czeskim cystersom. Musieli sporo pościć, bo ok. 180 dni w roku. A że mięsa nie wolno było, a coś dobrego by się zjadło… przy klasztorach zaczęły powstawać stawy i hodowano w nich karpie. Ryba. Postna sprawa. Grzechu zatem nie było.

Przez wieki karp nie stanowił zatem centrum wieczerzy wigilijnej. Co więcej tradycja panierowania i smażenia także pochodzi z PRL.

Jak jest hodowany karp ekologiczny?

Karp w ekologicznej hodowli ma zapewniony dobrostan. Ale co to znaczy? Na przykład – ryby mają znacznie więcej swobody, miejsca do pływania. Nie, stawy to nie są jakieś gigantyczne zbiorniki. Zagęszczenie ryb w stawie jest znacznie mniejsze niż w hodowli konwencjonalnej. Dzięki temu ryby są zdrowsze, ruchliwsze, mniej podatne na infekcje i wzajemne zarażanie. Lepiej rosną i mają lepszy dostęp do zasobów.

Karpie ekologiczne nie są sprzedawane żywe. Nie ma również problemu „mulistego” smaku. Karp ekologiczny bytuje co prawda w zbiornikach zamulonych, bo takie są jego naturalnym środowiskiem, ale przed sprzedażą ryby są przenoszone do tymczasowych filtrowanych zbiorników/stawów.

Po drugie posmak mułu powstaje przede wszystkim w wyniku stresu. Może on zostać wywołany przez niedelikatne obchodzenie się podczas odłowu, a także kiedy ryba się dusi. Ma to miejsce kiedy kupujemy żywą rybę i przenosimy ją np. w reklamówce albo gdy tłoczy się wiele sztuk w plastikowych zbiornikach w marketach czy innych bazarkach. Karpie mają wtedy za mało tlenu i w wyniku dużego stresu wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za nieprzyjemny smak.

Mimo to polecamy tradycyjne wymoczenie karpia w mleku. Mięso będzie wówczas bardzo delikatne.

Dlatego warto wybrać karpia ze sprawdzonej hodowli z certyfikatem ekologicznym. Mądry wybór, to smaczna i zdrowa Wigilia.

Dostawa naszymi samochodami chłodniami Poznań i prawie cały powiat poznański oraz Wrocław.


Pin It


Komentarze