B jak Burak

B jak Burak

Jakie jest pierwsze skojarzenie z tym słowem? Niektórym może się kojarzyć się z pejoratywnym znaczeniem człowieka, który niekoniecznie zrobił coś mądrego, innym z barszczem, a jeszcze innym z cukrem. Jak naprawdę jest z tym burakiem i co on w sobie skrywa?

Burak zwyczajny

Możemy wyróżnić kilka rodzajów tego warzywa. Jednak wszystkie wywodzą się od gatunku buraka dzikiego, którego można dzisiaj spotkać na Bliskim Wschodzie.

Jednym z nich, najbardziej znanym, jest burak zwyczajny, czyli Beta vulgaris L. Ta odmiana buraka jest prawdziwym kosmopolitą, można ją spotkać na prawie każdym kontynencie i w większości krajów na świecie. W Polsce jest to pospolita roślina uprawna. Jego historia sięga VIII w. p.n.e. i warzywem tym zajadali się już Babilończycy. Zaś wraz z rozwojem świata burak wędrował razem z człowiekiem.

Różne buraki

Okazuje się, że burak niejedno ma imię i pod tą nazwą wyróżnia się: buraka cukrowego, ćwikłowego i pastewnego, nie są to odmiany, a grupy buraka zwyczajnego. I pod każdą grupą kryje się zupełnie inny burak.

Burak cukrowy - w jego korzeniu znajduje się 20% cukru, jest to roślina przemysłowa i zajmuje drugie miejsce, zaraz po trzcinie cukrowej, rośliny, z której wytwarzany jest cukier.

Burak ćwikłowy - ta odmiana najczęściej znajduje się na naszych stołach. Jego liście są jadalne (ale tylko młode!) i zwane są botwiną, znajduje się w nich białko i sole mineralne ( idealne dla osób, które uprawiają sport i pragną nabrać tzw. masy- 1,6-2 g białka na kg masy ciała ). Korzeń tego buraka zawiera m. in. białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C, kwasy: jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy oraz błonnik. Tak więc jest idealny dla osób odchudzających się i pragnących wzmocnić odporność.

Burak pastewny - wykorzystywany jako pasza dla zwierząt.

Burak w kuchni

Jak się okazało, z tym burakiem wcale tak łatwo nie jest. Warzywo to towarzyszy człowiekowi od dawna, a jednak jest niedoceniane. Buraki najczęściej kupujemy z okazji Świąt Bożego Narodzenia, aby przygotować wigilijny barszcz. Jednak warto sięgać po to warzywo o wiele częściej i zajadać nim, nie tylko w postaci zupy, czy przetworzonej ze słoika.

Z buraków można również przyrządzić lub kupić sok. Sok z buraków zawiera w sobie te same mikro- i makroelementy, co burak w zwykłej postaci, a nawet może więcej, ponieważ dzięki picu soku z buraków możemy oczyścić krew oraz pomóc naszemu organizmowi wydalić nadmiar kwasu moczowego. Co ciekawe zamiast kawy można wypić właśnie sok z buraków, ponieważ posiada on właściwości pobudzające.

Nie sposób opisać tutaj wszystkich właściwości i zalet tego warzywa, ponieważ jest ich tak wiele. Każdy kto dba o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie powinien jeść buraka jak najwięcej lub wypić pyszny i zdrowy sok. Dlatego, gdy pojawia się sezon na buraka warto go zakupić, najlepiej z ekologicznych upraw i zajadać go oraz pić sok z niego, by nie okazać się burakiem!

  • Krajowe
  • Wysyłka w 24h
    • EKOLOGICZNE
7,99
0
Gotowane na parze
  • Gospodarstwo Ekologiczne Sątyrz
  • Wysyłka w 24h
    • EKOLOGICZNE
    • POLSKIE
14,49
0
  • Bestseller
  • Krajowe
  • Wysyłka w 25-27.05. (ŚR-PT)
    • EKOLOGICZNE
    • POLSKIE
4,90
0
6,29
0

IDEALNE NA SOK!


Pin It


Komentarze