Artykuły str. 3

  • "Uzdrawiające ziarna zbóż" - wywiad z autorem
    Niedawno ukazała się nowa pozycja dla wszystkich interesujących się naturalną kuchnią. Ekoj zaprasza na wywiad z jednym z autorów, Panem Karolem Przybylakiem, który opowie co znajdziecie w "Uzdrawiających ziarnach zbóż".
    ... czytaj dalej
  • 10 produktów niezbędnych w każdej kuchni
    Na pewno zastanawialiście się kiedyś - "Czego w mojej kuchni nigdy nie może zabraknąć?", szczególnie przy okazji kiedy gotując akurat skończyła się oliwa do sałatki lub mąka na naleśniki. Otóż są produkty, bez których trudno się obyć. Przygotowaliśmy taki kuchenny niezbędnik. Możecie go wydrukować...
    ... czytaj dalej
  • Produkcja żywności ekologicznej
    Produkcja żywności ekologicznej
    Czy wiesz jakim procesom może być poddawana żywność ekologiczna? Jakie dodatki do żywności są dozwolone w produkcji eko? Zapraszamy do przeczytania wywiadu z dr inż. Eweliną Hallmann, pracownikiem naukowym Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW na temat metod produkcji żywności ekologicznej.
    ... czytaj dalej
  • Wybieramy dobry sos sojowy
    Wybieramy dobry sos sojowy
    Coraz bardziej lubimy kuchnię azjatycką. Sushi, miso, shoyu, wasabi – nie są już obco brzmiącymi nazwami, a produktami, które często goszczą w naszej kuchni. Sos sojowy wypiera rodzimą maggi. I dobrze! Ale sos sosowi nie równy. Kupując sos za 5 złotych nie liczmy, że dostaniemy naturalnie ferment...
    ... czytaj dalej
  • Co jeść przy wzmożonym wysiłku umysłowym?
    Co jeść przy wzmożonym wysiłku umysłowym?
    Podstawą diety przy wzmożonym wysiłku umysłowym są orzechy, które regulują działanie układu nerwowego. Doskonale uzupełniają zapotrzebowanie na magnez i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, a także niwelują skutki długotrwałego stresu, który często towarzyszy w pracy. Orze...
    ... czytaj dalej
  • Talerz trzylatka
    Talerz trzylatka
    W okresie wczesnego dzieciństwa (drugi i trzeci rok życia) dziecko rozwija się wolniej niż wcześniej, zwiększa się jego waga ciała i zmieniają się proporcje. Często zdarzają się zaburzenia apetytu, dlatego też posiłki podawane powinny być ciekawe, kolorowe, najlepiej jest jeżeli menu ustalamy z dz...
    ... czytaj dalej
  • Witaj szkoło, czyli zdrowe menu pierwszoklasisty
    Witaj szkoło, czyli zdrowe menu pierwszoklasisty
    Odpowiedni sposób odżywiania jest podstawą prawidłowego rozwoju człowieka, dlatego należy szczególnie dbać o dostarczenie niezbędnych składników odżywczych wraz z pożywieniem. Sprawdź co polecamy dla małego ucznia.
    ... czytaj dalej
  • Co jeść, gdy dopadnie nas przeziębienie?
    Co jeść, gdy dopadnie nas przeziębienie?
    Dieta stosowana przy przeziębieniu i obniżeniu odporności powinna być lekkostrawna, aby nadmiernie nie obciążać osłabionego już organizmu. Wraz z pożywieniem powinny być dostarczone wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zobacz jakie menu proponuje dietetyk Katarzyna Koneczna.
    ... czytaj dalej