Seler naciowy - jak mrozić, aby był smaczny i zdrowy

Seler naciowy - jak mrozić, aby był smaczny i zdrowy

BIO seler prosto z zamrażarki

Dzięki tym kilku poradom zaoszczędzisz czas, pieniądze oraz ograniczysz marnowanie jedzenia. 

Wiele przepisów z selerem naciowym w składzie wymaga wykorzystania tylko kilku łodyżek. To oznacza, że w lodówce czasem zostają zapomniane resztki i nie ma co z nimi zrobić. Seler naciowy można jednak z powodzeniem mrozić, by wykorzystać na zdrowe smoothie, kremowe zupy, czy curry lub gulasze.

Mrożenie selera krok po kroku

1. Umyj łodygi oddzielając je od siebie. Dobrze wypłucz.

2. Posiekaj na kawałki - takie jakich najprawdopodbniej użyjesz. Będzie to o tyle łatwiejsze, bo po zamrożeniu i wyjęciu nie będzie taki chrupki i łatwy do pokrojenia.

3. Blanszowanie. Możesz pominąć ten krok, ale warto poświęcić mu kilka minut. Seler będzie wówczas można przechowywać nawet rok (nieblanszowany ok. 2 miesiące), zachowa piękny kolor, smak i będzie zwarty. Zagotuj wodę i blanszuj kawałki przez ok. 3 minuty. Następnie przelej seler do lodowatej wody, odcedź i osusz.

4. Mrożenie. Osuszone kawałki selera rozłóż na tacce i włóż do zamrażarki. Po kilkugodzinnym wstępnym mrożeniu, możesz przełożyć je do pojemnika lub torebki. Dzięki temu, że kawałki warzywa zamrażają się nie dotykając się, nie będą zlepione i wyciągniesz z zamrażarki dokładnie tyle selera, ile potrzebujesz.

Mrożony seler nie jest chrupki jak świeży, lecz doskonale sprawdzi się w koktajlach, zupach i wszelkich daniach gotowanych, zachowując swoje zdrowotne właściwości.


Pin It


Komentarze