Artykuły str. 2

  • Darmowy Ebook z przepisami
    Darmowy Ebook z przepisami
    Oddajemy w Twoje ręce gotowy darmowy ebook z naszymi przepisami z całego roku. Zebraliśmy 12 przepisów i nadaliśmy im przyjemną (mamy nadzieję) dla oka formę. Możesz go pobrać na komputer lub telefon i korzystać nawet kiedy jesteś offline.  W przepisach wykorzystujemy produkty z naszego sklepu. Są ...
    ... czytaj dalej
  • Karp ekologiczny w kuchni
    Karp ekologiczny w kuchni
    Historia karpia w Polsce Karp na wigilijnym stole to nie tak odległa historia, bo jako pozycja obowiązkowa pojawił się dopiero po II wojnie światowej. Główną myślą przewodnią było hasło: "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce". W czasach gdy Centrale Rybne nie miały bogatej codziennej oferty świ...
    ... czytaj dalej
  • Ojcowizna
    Ojcowizna
    Nasz nowy dostawca. Ojcowizna jest rodzinnym gospodarstwem w trakcie procesu uzyskiwania certyfikatu ekologicznego. Od 2018 roku prowadzą uprawy warzywne w tunelach foliowych i na polu o łącznej powierzchni ok. 0,5 ha stosując metody "no dig" i permakulturowe. Ściółkowanie to dla nich podstawa żyz...
    ... czytaj dalej
  • C jak Cebula
    C jak Cebula
    „(…)Burak stroni od cebuli, A cebula doń się czuli: "Mój Buraku, mój czerwony, Czybyś nie chciał takiej żony?" Burak tylko nos zatyka: "Niech no pani prędzej zmyka, Ja chcę żonę mieć buraczą, Bo przy pani wszyscy płaczą(..)”.Tak, to prawda. Przy cebuli wszyscy płaczą, jak zauważa pan Burak ze stareg...
    ... czytaj dalej
  • B jak Burak
    B jak Burak
    Jakie jest pierwsze skojarzenie z tym słowem? Niektórym może się kojarzyć się z pejoratywnym znaczeniem człowieka, który niekoniecznie zrobił coś mądrego, innym z barszczem, a jeszcze innym z cukrem. Jak naprawdę jest z tym burakiem i co on w sobie skrywa? Burak zwyczajny Możemy wyróżnić kilka rod...
    ... czytaj dalej
  • Wiejski Stół Dr Maryniak
    Wiejski Stół Dr Maryniak
    Od 8 pokoleń Wiejski Stół dr Maryniak to rodzinna firma, która już od 8 pokoleń wytwarza wysokojakościowe wędliny na bazie oryginalnych mistrzowskich receptur – bez szkodliwych sztucznych dodatków i glutenu.  Firma Rzeźnictwo-Wędliniarstwo dr Maryniak już od końca XIX w. pielęgnuje zawodową tradyc...
    ... czytaj dalej
  • A jak Awokado
    A jak Awokado
    Smaczliwka Nazwa „awokado” to, wbrew pozorom, nie nazwa owocu, a zielonego drzewa o krzaczastych kształtach rosnącego w klimacie tropikalnym i subtropikalnym obu Ameryk. Nazwa awokado ma również swój polski odpowiednik. Mianowicie, określa się go bardzo sympatycznym mianem Smaczliwki Wdzięcznej/ Sm...
    ... czytaj dalej
  • Aga Bagietka Bio piekarnia z pasją
    Aga Bagietka Bio piekarnia z pasją
    Swoją przygodę rozpoczęliśmy wiele lat temu. Na początku jak to bywa w gospodarstwach domowych od wypieku chleba dla rodziny i znajomych. Z czasem, pasja bardzo nas pochłonęła i zaczęliśmy tworzyć więcej...i więcej stosując własne, receptury i cały czas je udoskonalając. Nasza mała przydomowa pieka...
    ... czytaj dalej