Artykuły str. 2
- Zagroda ŁąckaEkologiczny drób prosto z rodzinnego gospodarstwa Zagroda Łącka to rodzinne ekologiczne gospodarstwo rolne, którego historia sięga roku 2000. Znajduje się w otulinie lasów i jezior Gostynińsko-Włocławskiego Parku Krajobrazowego w miejscowości Władysławów, z dala od dróg krajowych i autostrad. Specj...... czytaj dalej
- S jak SoczewicaSoczewica to roślina z gatunku bobowatych, czyli o strączkowych owocach. Ziarna są wielkości małych kuleczek, które pęcznieją po ugotowaniu w gorącej wodzie. W zależności od gatunku, kolor soczewicy może być czerwony lub żółty do beżowego. Gotowanie soczewicy trwa od kilku do kilkunastu minut. Tak u...... czytaj dalej
- F jak FigiF jak Figi... A dokładnie mówiąc, to owoce figowca pospolitego, nazywane figami. Spożywane głównie w postaci suszonych owoców oraz jako dodatki do jogurtów, płatków śniadaniowych i wielu innych. Mają kształt gruszkowaty i można je spożywać na surowo, jak i po przetworzeniu. Figi zawierają duże ilo...... czytaj dalej
- Seler naciowy - jak mrozić, aby był smaczny i zdrowyBIO seler prosto z zamrażarki Dzięki tym kilku poradom zaoszczędzisz czas, pieniądze oraz ograniczysz marnowanie jedzenia. Wiele przepisów z selerem naciowym w składzie wymaga wykorzystania tylko kilku łodyżek. To oznacza, że w lodówce czasem zostają zapomniane resztki i nie ma co z nimi zrobić. ...... czytaj dalej
- I jak ImbirImbir to aromatyczny korzeń rośliny wieloletniej z rodziny imbirowatych, występujący w strefie tropikalnej Azji i Australii. Pierwsze wzmianki o jego uprawie pochodzą z zapisków sprzed 3000 lat. Właściwości lecznicze imbiru Imbir jest stosowany jako roślina lecznicza oraz przyprawa do potraw. Do ...... czytaj dalej
- Darmowy Ebook z przepisamiOddajemy w Twoje ręce gotowy darmowy ebook z naszymi przepisami z całego roku. Zebraliśmy 12 przepisów i nadaliśmy im przyjemną (mamy nadzieję) dla oka formę. Możesz go pobrać na komputer lub telefon i korzystać nawet kiedy jesteś offline. W przepisach wykorzystujemy produkty z naszego sklepu. Są ...... czytaj dalej
- Karp ekologiczny w kuchniHistoria karpia w Polsce Karp na wigilijnym stole to nie tak odległa historia, bo jako pozycja obowiązkowa pojawił się dopiero po II wojnie światowej. Główną myślą przewodnią było hasło: "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce". W czasach gdy Centrale Rybne nie miały bogatej codziennej oferty świ...... czytaj dalej
- OjcowiznaNasz nowy dostawca. Ojcowizna jest rodzinnym gospodarstwem w trakcie procesu uzyskiwania certyfikatu ekologicznego. Od 2018 roku prowadzą uprawy warzywne w tunelach foliowych i na polu o łącznej powierzchni ok. 0,5 ha stosując metody "no dig" i permakulturowe. Ściółkowanie to dla nich podstawa żyz...... czytaj dalej

