Piekarnia Sarnowska - naturalnie na zakwasie

Piekarnia Sarnowska - naturalnie na zakwasie

Czy socjolog może piec dobry chleb? Naturalnie! Pani Sylwia założycielka piekarni odkryła swoją pasję w 2013r. Pierwszy przepis otrzymała od swojej teściowej. Na początku piekła chleb na własne potrzeby, potem również dla znajomych i kiedy miesięczna produkcja przekroczyła 400 bochenków, a cała kuchnia bardziej przypominała młyn - podjęła decyzję o wynajęciu lokalu na piekarnię. Teraz piecze ponad 2,5 tysiąca bochenków miesięcznie i zdobywa coraz liczniejsze nagrody na kulinarnych konkursach.

Jakie są chleby z Piekarni Sarnowskiej?

Naturalne. Bez drożdży. Z jak najlepszych składników. Wszystkie chleby powstają na żywym zakwasie żytnim, nie suszonym i nie na koncentracie. To zakwas wytwarzany i pielęgnowany przez Panią Sylwię od 3 lat. Bochenki są robione ręcznie w oparciu o własną recepturę. Chleb nie zawiera konserwantów, polepszaczy, spulchniaczy, ani barwników. Do chlebów używa się miodu z niedalekiej pasieki. A najważniejszy składnik chleba pochodzi z wielkopolskiego młyna z tradycjami. Młyn spod Wrześni prowadzi 92-letni młynarz wraz z rodziną. O najlepszej mące wiedzą wszystko i dlatego Piekarnia Sarnowska właśnie im zaufała. Piekarnia wypieka chleb żytni i orkiszowy. Dodatki do chlebów pochodzą z krajów europejskich. Sam proces produkcyjny bochenka trwa prawie 24 godziny. Jak mówi Pani Sylwia: "Dobry chleb nie lubi pośpiechu, a im dłużej ciasto fermentuje, tym jest smaczniejsze i dłużej świeże."

Dlaczego warto wybrać chleb na zakwasie?

  • bakterie kwasu mlekowego wspomagają hamować rozwój bakterii i sprzyjają rozwojowi bakterii probiotycznych, przez co rośnie ogólna odporność
  • długa fermentacja kwasu mlekowego ułatwia przyswajanie mikroelementów z mąki i zmniejsza zawartość węglowodanów. Dzięki czemu chleb ma niższy indeks glikemiczny
  • pozostawia uczucie sytości na dłużej, łatwiej go strawić
  • zachowuje dłużej świeżość
  • dostarcza węglowodanów złożonych (źródło energii), białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, E, A oraz składniki mineralne; magnez, cynk, miedź, selen, fosfor, żelazo.

Orkiszowy skarb

Piekarnia Sarnowska szczególnie poleca chleb orkiszowy. To pradawne zboże jest najlepiej tolerowane przez nasz organizm. Zawiera dużo korzystnych składników, takich jak kwas foliowy, dobre kwasy tłuszczowe. Gluten z orkiszu jest łatwej przyswajalny.

My polecamy również chleb żytni z czarnuszką, który otrzymał w 2015 r. wyróżnienie na Festiwalu Dobrego Smaku podbijając serca Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Zobacz wszystkie produkty z Piekarni Sarnowskiej


Pin It


Komentarze