Pasztet z fasoli mung

Pasztet z fasoli mung

  • Średni
  • 6 osób
  • 20 min.
  • 50 min.
  • 20 min.

Przygotowanie

Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet.

  1. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka.
  2. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli.
  3. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), jajka i wszystkie przyprawy po ok. łyżeczce.
  4. Zmiksuj blenderem na w miarę gładką masę, ale bez przesady :) jeśli widzisz, że masa jest trochę za sucha - dodaj jeszcze oliwy z oliwek.
  5. Sprawdź smak - niektórzy wolą bardziej słone, inni pieprzne i dodaj jescze przyprawy wedle uznania. Nam odpowiada proporcja jednej łyżeczki każdej przyprawy.
  6. Wysmaruj formę do zapiekania oliwą i obsyp bułką tartą.
  7. Nałóż masę do formy i posyp ziarnami słonecznika.
  8. Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od tego jak mokra będzie masa. Sprawdzaj od czasu do czasu patyczkiem.

Pin It


Komentarze