
Pasztet z fasoli mung
- Średni
- 6 osób
- 20 min.
- 50 min.
- 20 min.
Składniki
Przygotowanie
Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet.
- Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka.
- Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli.
- Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), jajka i wszystkie przyprawy po ok. łyżeczce.
- Zmiksuj blenderem na w miarę gładką masę, ale bez przesady :) jeśli widzisz, że masa jest trochę za sucha - dodaj jeszcze oliwy z oliwek.
- Sprawdź smak - niektórzy wolą bardziej słone, inni pieprzne i dodaj jescze przyprawy wedle uznania. Nam odpowiada proporcja jednej łyżeczki każdej przyprawy.
- Wysmaruj formę do zapiekania oliwą i obsyp bułką tartą.
- Nałóż masę do formy i posyp ziarnami słonecznika.
- Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od tego jak mokra będzie masa. Sprawdzaj od czasu do czasu patyczkiem.
Komentarze