Kolacje

  • Pasta wegańska bezjajeczna
    Pasta wegańska bezjajeczna
    Proponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...
    ... czytaj dalej
  • Szakszuka
    Szakszuka
    Serwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzi...
    ... czytaj dalej
  • Tortille z krewetkami
    Tortille z krewetkami
    Niby klasyczna, ale tu liczą się dodatki. Ekologiczne krewetki, szpinak zamiast sałaty, czerwona papryka, tortille  - to prawdziwa bomba odżywcza. Nasze placki tortilli mają 2 razy większą zawartość błonnika :) Dla łasuchów jest różowy sos na majonezie (nie polecamy osobom na diecie). Ale można go z...
    ... czytaj dalej
  • Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    kaszę jaglaną ugotuj w garnku z wodą lub bulionem w proporcji 1:3 w tym czasie umyj papryki, odetnij górną część i wybierz łyżką gniazda nasienne na rozgrzanej patelni (bez oleju) upraż słonecznik i sezam - powinny się lekko przyrumienić. Przesyp ziarna do miseczki. na patelnię wlej olej (ok. 1...
    ... czytaj dalej
  • Różowe naleśniki
    Różowe naleśniki
    Proste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że ...
    ... czytaj dalej
  • Burgery z fasoli adzuki
    Burgery z fasoli adzuki
    Zdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki. Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych...
    ... czytaj dalej
  • Pasztet z fasoli mung
    Pasztet z fasoli mung
    Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...
    ... czytaj dalej
  • Wegetariańskie curry
    Wegetariańskie curry
    Ten przepis mnie oczarował. Kiedy mam ochotę na coś orientalnego, od razu przychodzi mi ochota na wegetariańskie curry. Ilość składników jest imponująca, lecz przygotowanie potrawy całkiem proste. Czasem robię zapas na kilka dni, żeby móc dłużej cieszyć się tym smakiem. Mleczko kokosowe doskonale za...
    ... czytaj dalej