Kolacje
- Gęsie uda marynowane na słodko-ostro z cebulowo- śliwkową konfiturąDo czasu potrzebnego na przygotowanie dodaj kilka lub kilkanaście godzin na marynowanie mięsa w lodówce. Gęsina będzie krucha i aromatyczna. Idealnym dodatkiem do dania są kluski kładzione, na które przepis znajdziesz również poniżej. Smacznego!... czytaj dalej
- Galette z pieczoną papryką, cukinią i kozim serem1. W rozgrzanym do 220 stopni piekarniku umieść papryki w całości, gałązki rozmarynu i czosnek - piecz aż papryki przypieką się tak, że w niektórych miejscach ich skórka będzie ciemna. Odstaw całość do ostudzenia. 2. Papryki obierz ze skórki, oddziel pestki i pokrój w paski. Czosnek obierz i rozgni...... czytaj dalej
- Grzanki z warzywami i serami Łomnickimi1. Chleb pokrój na kromki, każdą natrzyj obranym i lekko zmiażdżonym ząbkiem czosnku i skrop oliwą. 2. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj posiekane oregano, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (jeden ząbek) - dokładnie wymieszaj. 3. Cukinie umyj, osusz i przy pomocy obie...... czytaj dalej
- Ryba pieczona w soli z tabbouleh z warzywami i ziołami1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do wystudzenia 2. Od ryby oddziel głowę. Wnętrze ryby wypełnij kilkoma plastrami cytryny oraz łodygami ziół. 3. Rybę wyłóż w formie do pieczenia wysypanej około centymetrową warstwą soli. Dokładnie przykryj rybę pozostałą solą. By ułatwić ...... czytaj dalej
- Frytki z batatów z piekarnika1. Nagrzej piekarnik do 220 st. (opcja grill lub góra-dół) 2. Umyj i obierz bataty. (Jeśli lubisz, możesz zostawić skórkę) 3. Pokrój je na średniej grubości frytki. 4. Obtocz je w oleju i przyprawach (pieprz, słodka papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn) 5. Ułóż dość luźno na dużych blaszkach wył...... czytaj dalej
- Dynia faszerowana kaszą i grzybamiCzyż nie ma lepszego przepisu na jesień niż pieczona dynia? Dołóż do tego grzyby, kaszę i wyjdzie aromatyczne danie. pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.... czytaj dalej
- Pęczotto z warzywami, pancettą, karmelizowaną gruszką i chipsami z jarmużuTo jest to czego potrzebowaliśmy na pierwsze chłodne dni! Jest sycąca, ciepła kasza w formie PĘCZOTTO (jak risotto tyle że z pęczaku) - czyli jest też bulion. Jest polska gruszka kusząca lekko skarmelizowanym miąższem. Jest też nasz polski jarmuż, pomidory, cebula, natka...... czytaj dalej
- Pstrąg pieczony z ziemniakami i surówką z kalarepyPieczona rybka nie musi być tylko nad morzem, czy jeziorem. To danie kojarzy nam się z wakacjami, więc nacieszmy się smakiem lata.... czytaj dalej