Kolacje

  • Pikantny gulasz warzywny z kimchi
    Pikantny gulasz warzywny z kimchi
    W marcu rozpoczyna się wiosna, ale nie od razu mamy wysyp świeżej zieleniny. Co więcej, na te ekologiczne, z małych gospodarstw czeka się nieco dłużej. Trzeba w tym czasie coś jeść. Sycącego, bo jeszcze zimno, no i z tego co nam zostało w zapasie.  Świetnym pomysłem na danie są wówczas gulasze. Nas...
    ... czytaj dalej
  • Ryba po grecku
    Ryba po grecku
    W naszym przepisie użyliśmy delikatnego halibuta. W zasadzie odpowiednia będzie każda biała ryba. Może być też mrożona np. dorsz Smacznego!
    ... czytaj dalej
  • Zapiekanka warzywna z kurczakiem i pomidorami
    Zapiekanka warzywna z kurczakiem i pomidorami
    Pyszna zapiekanka dla amatorów drobiu i polskich pomidorów. Bakłażan oraz olliwa nadają jej śródziemnomorskiego charakteru. 
    ... czytaj dalej
  • Pizza wegańska
    Pizza wegańska
    Pizza wegańska jest znacznie "lżejsza", a równie smaczna co mięsna wersja. Przepis na ciasto dotyczy całej blachy - takiej jak w standardowym piekarniku. Musieliśmy nakarmić całą rodzinę, więc taka blacha jest idealna.  W przepisie używaliśmy drożdży z naszego sklepu (nie są to drożdże instant). Oz...
    ... czytaj dalej
  • Pasta wegańska bezjajeczna
    Pasta wegańska bezjajeczna
    Proponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...
    ... czytaj dalej
  • Szakszuka
    Szakszuka
    Serwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzi...
    ... czytaj dalej
  • Tortille z krewetkami
    Tortille z krewetkami
    Niby klasyczna, ale tu liczą się dodatki. Ekologiczne krewetki, szpinak zamiast sałaty, czerwona papryka, tortille  - to prawdziwa bomba odżywcza. Nasze placki tortilli mają 2 razy większą zawartość błonnika :) Dla łasuchów jest różowy sos na majonezie (nie polecamy osobom na diecie). Ale można go z...
    ... czytaj dalej
  • Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    kaszę jaglaną ugotuj w garnku z wodą lub bulionem w proporcji 1:3 w tym czasie umyj papryki, odetnij górną część i wybierz łyżką gniazda nasienne na rozgrzanej patelni (bez oleju) upraż słonecznik i sezam - powinny się lekko przyrumienić. Przesyp ziarna do miseczki. na patelnię wlej olej (ok. 1...
    ... czytaj dalej