Kolacje str. 3

  • Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    kaszę jaglaną ugotuj w garnku z wodą lub bulionem w proporcji 1:3 w tym czasie umyj papryki, odetnij górną część i wybierz łyżką gniazda nasienne na rozgrzanej patelni (bez oleju) upraż słonecznik i sezam - powinny się lekko przyrumienić. Przesyp ziarna do miseczki. na patelnię wlej olej (ok. 1...
    ... czytaj dalej
  • Różowe naleśniki
    Różowe naleśniki
    Proste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że ...
    ... czytaj dalej
  • Burgery z fasoli adzuki
    Burgery z fasoli adzuki
    Zdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki. Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych...
    ... czytaj dalej
  • Pasztet z fasoli mung
    Pasztet z fasoli mung
    Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...
    ... czytaj dalej
  • Wegetariańskie curry
    Wegetariańskie curry
    Ten przepis mnie oczarował. Kiedy mam ochotę na coś orientalnego, od razu przychodzi mi ochota na wegetariańskie curry. Ilość składników jest imponująca, lecz przygotowanie potrawy całkiem proste. Czasem robię zapas na kilka dni, żeby móc dłużej cieszyć się tym smakiem. Mleczko kokosowe doskonale za...
    ... czytaj dalej
  • Ajwar (ajvar)
    Ajwar (ajvar)
    Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, ory...
    ... czytaj dalej
  • Wegetariański pasztet z boćwiny
    Wegetariański pasztet z boćwiny
    Podczas sobotniej wizyty u zaprzyjaźnionych rolników - Państwa Kwiatkowskich - których specjalnością jest rolnictwo ekologiczne, otrzymaliśmy w prezencie torby pełne warzyw prosto z pola. Czego tam nie było! Ekologiczne pomidory malinowe, cebula, czosnek, ziemniaki, bakłażany, marchew i boćwina! ...
    ... czytaj dalej
  • Omlet amarantusowy
    Omlet amarantusowy
    Rozbić całe jajko do miseczki, trzepaczką/widelcem rozbełtać-roztrzepać. Umyte, pokrojone owoce (wedle upodobań przygotować z boku, w międzyczasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Odmierzyć szklankę poppingu z amarantusa, łyżkę siemienia lnianego, pestki z dyni, słonecznika i dokła...
    ... czytaj dalej