Burgery z fasoli adzuki

Burgery z fasoli adzuki

  • Średni
  • 4 osób
  • 30 min.
  • 30 min.

Zdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki.

Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych strączkowych łatwo się przyswaja, a dodatek kaszy jaglanej sprawia, że burgery są bardzo zdrowe.

Polecamy do burgerów keczup ekolologiczny i samodzielnie zrobiony sos na bazie jogurtu ekologicznego np. w wersji z curry. Do tego świeża sałata, zdrowe kiełki i bułka pełnoziarnista. Dzieciaki będą zachwycone takim fast foodem ;)


Przygotowanie

  1. Ugotuj fasolę adzuki do miękkości (ok. 30 min.). Możesz ją ugotować razem z marchewką. Jeśli nie chce Ci się gotować jednej marchewki - zetrzyj ją na tarce.
  2. Oddzielnie ugotuj kaszę jaglaną. Gotuje się ją znacznie szybciej ok. 10-15 minut.
  3. Odcedź fasolę i kaszę.
  4. Do blendera wrzuć fasolę, marchew jeśli jest w całości i zmiksuj na masę. Nie powinna być idealnie gładka.
  5. Do miski wsyp ugotowaną kaszę, zmiksowaną fasolę i dodaj: jajko, musztardę, olej, sos sojowy, czosnek, pieprz i sól.
  6. Wszystko dokładnie ręcznie wymieszaj.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę połóż papier do pieczenia i posmaruj go olejem.
  8. Uformuj burgery. Zrób kulę mieszczącą się w obie dłonie i spłaszcz ją, aby wyglądała jak burger.
  9. Ułóż burgery na blaszce i posmaruj je olejem.
  10. Przykryj górę burgerów papierem do pieczenia. Dzięki temu nie zeschną podczas pieczenia.
  11. Piecz przez 30 minut.

Pin It


Komentarze