
Burgery z fasoli adzuki
- Średni
- 4 osób
- 30 min.
- 30 min.
Zdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki.
Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych strączkowych łatwo się przyswaja, a dodatek kaszy jaglanej sprawia, że burgery są bardzo zdrowe.
Polecamy do burgerów keczup ekolologiczny i samodzielnie zrobiony sos na bazie jogurtu ekologicznego np. w wersji z curry. Do tego świeża sałata, zdrowe kiełki i bułka pełnoziarnista. Dzieciaki będą zachwycone takim fast foodem ;)
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj fasolę adzuki do miękkości (ok. 30 min.). Możesz ją ugotować razem z marchewką. Jeśli nie chce Ci się gotować jednej marchewki - zetrzyj ją na tarce.
- Oddzielnie ugotuj kaszę jaglaną. Gotuje się ją znacznie szybciej ok. 10-15 minut.
- Odcedź fasolę i kaszę.
- Do blendera wrzuć fasolę, marchew jeśli jest w całości i zmiksuj na masę. Nie powinna być idealnie gładka.
- Do miski wsyp ugotowaną kaszę, zmiksowaną fasolę i dodaj: jajko, musztardę, olej, sos sojowy, czosnek, pieprz i sól.
- Wszystko dokładnie ręcznie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę połóż papier do pieczenia i posmaruj go olejem.
- Uformuj burgery. Zrób kulę mieszczącą się w obie dłonie i spłaszcz ją, aby wyglądała jak burger.
- Ułóż burgery na blaszce i posmaruj je olejem.
- Przykryj górę burgerów papierem do pieczenia. Dzięki temu nie zeschną podczas pieczenia.
- Piecz przez 30 minut.
Komentarze