Śniadania

  • Pasta wegańska bezjajeczna
    Pasta wegańska bezjajeczna
    Proponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...
    ... czytaj dalej
  • Szakszuka
    Szakszuka
    Serwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzi...
    ... czytaj dalej
  • Owsianka z jabłkami
    Owsianka z jabłkami
    Podobno owsianka to najzdrowszy sposób na śniadanie. Wiedzą o tym sportowcy i wszyscy którzy aktywnie rozpoczynają dzień. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a za każdym razem można dodać coś nowego. Nasza nie zawiera cukru, jest przyjemnie rozgrzewająca.
    ... czytaj dalej
  • Kasza jaglana na słodko z jabłkami
    Kasza jaglana na słodko z jabłkami
    Kasza jaglana - królowa kasz święci triumfy na naszych stołach. I bardzo dobrze, bo kasza i smaczna i nade wszystko zdrowa. Zawiera kwas foliowy, odkwasza organizm, usuwa śluz. Chroni przed skutkami stresu, a do tego nie zawiera glutenu. Nasza propozycja na kaszę to deser na ciepło lub słodkie śniad...
    ... czytaj dalej
  • Różowe naleśniki
    Różowe naleśniki
    Proste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że ...
    ... czytaj dalej
  • Burgery z fasoli adzuki
    Burgery z fasoli adzuki
    Zdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki. Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych...
    ... czytaj dalej
  • Pasztet z fasoli mung
    Pasztet z fasoli mung
    Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...
    ... czytaj dalej
  • Ajwar (ajvar)
    Ajwar (ajvar)
    Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, ory...
    ... czytaj dalej