Szakszuka

Szakszuka

  • B. łatwy
  • 2 osób
  • 7 min.
  • 8 min.

Serwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzie można zjeść jej najoryginalniejszą wersję. Tak jak wiele dań diabeł tkwi w szczegółach. I tu dodatki można zmieniać dowolnie. Ale jej podstawą jest smażona cebula, papryka, pomidory i jajka. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Zatem do dzieła!


Przygotowanie

1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć posiekane: cebulę, paprykę i zgniecione wcześniej posiekane ząbki czosnku. (Zgniecenie czosnku uwalnia jego aromat i wartości). Smaż aż lekko się zarumienią.

2. Wbij cztery jajka, ale nie mieszaj ich.

3. Dodaj pulpę (wokół jajek) i przyprawy.

4. Smaż jeszcze kilka minut aż jajka się zetną. Jeśli lubisz luźne żółtko - krócej, jeśli nie - może je nawet delikatnie naciąć.

5. Gdy pulpa pomidorowa trochę odparuje i zacznie się przysmażać na brzegach - szakszuka jest gotowa.

6. Podawaj na patelni przyozdobioną posiekanym szczypiorkiem i liśćmi świeżego szpinaku.

Do przygotowania dania na dwie osoby używaliśmy żeliwnej dużej patelni. Świetnie trzyma ciepło podawanego posiłku.


Pin It


Komentarze