
Szakszuka
- B. łatwy
- 2 osób
- 7 min.
- 8 min.
Serwują ją wszystkie modne "śniadaniownie" i wszystkie bliskowschodnie knajpki. Szakszuka, czyli wielki bałagan lub mieszanina na patelni na dobre zadomowiła się na polskim stole. Ma tunezujskie korzenie, ale świetnie zaadaptowała się w Izraelu, Libii, Maroku, Egipcie. Nie do końca więc wiadomo gdzie można zjeść jej najoryginalniejszą wersję. Tak jak wiele dań diabeł tkwi w szczegółach. I tu dodatki można zmieniać dowolnie. Ale jej podstawą jest smażona cebula, papryka, pomidory i jajka. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Zatem do dzieła!
Składniki
Przygotowanie
1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć posiekane: cebulę, paprykę i zgniecione wcześniej posiekane ząbki czosnku. (Zgniecenie czosnku uwalnia jego aromat i wartości). Smaż aż lekko się zarumienią.
2. Wbij cztery jajka, ale nie mieszaj ich.
3. Dodaj pulpę (wokół jajek) i przyprawy.
4. Smaż jeszcze kilka minut aż jajka się zetną. Jeśli lubisz luźne żółtko - krócej, jeśli nie - może je nawet delikatnie naciąć.
5. Gdy pulpa pomidorowa trochę odparuje i zacznie się przysmażać na brzegach - szakszuka jest gotowa.
6. Podawaj na patelni przyozdobioną posiekanym szczypiorkiem i liśćmi świeżego szpinaku.
Do przygotowania dania na dwie osoby używaliśmy żeliwnej dużej patelni. Świetnie trzyma ciepło podawanego posiłku.
Komentarze