
Kasza jaglana na słodko z jabłkami
- Średni
- 4 osób
- 20 min.
- 10 min.
Kasza jaglana - królowa kasz święci triumfy na naszych stołach. I bardzo dobrze, bo kasza i smaczna i nade wszystko zdrowa. Zawiera kwas foliowy, odkwasza organizm, usuwa śluz. Chroni przed skutkami stresu, a do tego nie zawiera glutenu. Nasza propozycja na kaszę to deser na ciepło lub słodkie śniadanie - jak kto woli. Zamiast cukru dodaliśmy pyszny lejący się miód. Rodzynki można zastąpić żurawiną ekologiczną albo jagodami goji. W zasadzie każde bakalie będą pasować. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji: 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie żeberka.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż odrobinę plasterki jabłek. Dodaj trochę wody i podduś jabłka przez 5 minut na małym ogniu.
- Dodaj jabłka i rodzynki do ugotowanej kaszy.
- Wlej sok z cytryny, miód i przypraw cynamonem, kardamonem i imbirem.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarze