Kasza jaglana na słodko z jabłkami

Kasza jaglana na słodko z jabłkami

  • Średni
  • 4 osób
  • 20 min.
  • 10 min.

Kasza jaglana - królowa kasz święci triumfy na naszych stołach. I bardzo dobrze, bo kasza i smaczna i nade wszystko zdrowa. Zawiera kwas foliowy, odkwasza organizm, usuwa śluz. Chroni przed skutkami stresu, a do tego nie zawiera glutenu. Nasza propozycja na kaszę to deser na ciepło lub słodkie śniadanie - jak kto woli. Zamiast cukru dodaliśmy pyszny lejący się miód. Rodzynki można zastąpić żurawiną ekologiczną albo jagodami goji. W zasadzie każde bakalie będą pasować. Smacznego!


Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji: 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. 
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie żeberka.
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż odrobinę plasterki jabłek. Dodaj trochę wody i podduś jabłka przez 5 minut na małym ogniu.
  4. Dodaj jabłka i rodzynki do ugotowanej kaszy.
  5. Wlej sok z cytryny, miód i przypraw cynamonem, kardamonem i imbirem.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.

Pin It


Komentarze

  • / poniedziałek, 2017-05-08 14:11
    Można po pewnych modyfikacjach np. polecamy miód zastąpić syropem z agawy (albo w ogóle nie słodzić) i pominąć przyprawy, jeśli maluszek jeszcze ich nie je
  • / sobota, 2017-04-29 11:13
    Zastanawiam się, czy można to podawać rocznemu dziecku. Do tej pory jako deserek podawałam ekologiczne słodycze od Holle, ale szukam czegos nowego.