Śniadania str. 2

  • Burgery z fasoli adzuki
    Burgery z fasoli adzuki
    Zdrowy, wegetariański pomysł na obiad z nutką fast foodu. Te burgery jednak przygotowuje się w stylu slow food ;) Przede wszystkim dlatego, że dzień wcześniej należy namoczyć przez noc fasolę adzuki. Burgery według tego przepisu są wyjątkowo lekkostrawne - fasola adzuki, w przeciwieństwie do innych...
    ... czytaj dalej
  • Pasztet z fasoli mung
    Pasztet z fasoli mung
    Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...
    ... czytaj dalej
  • Ajwar (ajvar)
    Ajwar (ajvar)
    Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, ory...
    ... czytaj dalej
  • Tatar z awokado
    Tatar z awokado
    Wegetariański tatar z awokado, czyli guacamole. Przepis szybki i prosty. W sam raz na śniadanie.
    ... czytaj dalej
  • Wegetariański pasztet z boćwiny
    Wegetariański pasztet z boćwiny
    Podczas sobotniej wizyty u zaprzyjaźnionych rolników - Państwa Kwiatkowskich - których specjalnością jest rolnictwo ekologiczne, otrzymaliśmy w prezencie torby pełne warzyw prosto z pola. Czego tam nie było! Ekologiczne pomidory malinowe, cebula, czosnek, ziemniaki, bakłażany, marchew i boćwina! ...
    ... czytaj dalej
  • Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem
    Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem
    Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuścić je, odstawić na 10 minut. W misce wymieszać ze sobą mąki, amarantusa, sól, zioła, siemię lniane i płatki owsiane. Dodać drożdże, olej, powoli dolewać wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki s...
    ... czytaj dalej
  • Omlet amarantusowy
    Omlet amarantusowy
    Rozbić całe jajko do miseczki, trzepaczką/widelcem rozbełtać-roztrzepać. Umyte, pokrojone owoce (wedle upodobań przygotować z boku, w międzyczasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Odmierzyć szklankę poppingu z amarantusa, łyżkę siemienia lnianego, pestki z dyni, słonecznika i dokła...
    ... czytaj dalej
  • Chleb z amarantusem
    Chleb z amarantusem
    Rozpuścić drożdże i cukier w 150 ml ciepłej wody. Do miski wsypać mąki, sól, ziarna, wlać mieszankę drożdżową, wymieszać dolewając wody, aby ciasto było klejącej konsystencji, dodać olej i wyrabiać przez chwilę. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie wyrobić jeszcze ra...
    ... czytaj dalej