Wegetariański pasztet z boćwiny

Wegetariański pasztet z boćwiny

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 30 min.
  • 30 min.

Podczas sobotniej wizyty u zaprzyjaźnionych rolników - Państwa Kwiatkowskich - których specjalnością jest rolnictwo ekologiczne, otrzymaliśmy w prezencie torby pełne warzyw prosto z pola. Czego tam nie było! Ekologiczne pomidory malinowe, cebula, czosnek, ziemniaki, bakłażany, marchew i boćwina! Szczególnie zainteresowała nas ta ostatnia. Są to liście buraczane osadzone na pędach przypominających rabarbar. Dowiedzieliśmy się, że można ich używać podobnie jak szpinak. No i zaczęliśmy kombinować co by tu przyrządzić ;) Zaintrygował nas przepis na pasztet ze szpinaku. A skoro ze szpinaku, to czemy nie z boćwiny? I tak właśnie powstała nasza pyszna niedzielna kolacja :) /Mateusz


Przygotowanie

  1. Liście boćwiny oderwij od łodyg. Dokładnie umyj.
  2. Bulion zagotuj. Dodaj boćwinę i gotuj ok. 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz i przestudź.
  3. W małym garnuszku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, oddziel białka od żółtek uważając by żółtek nie uszkodzić. Białka umieść w misce, a żółtka wrzucaj do wrzątku i gotuj ok. 5 minut.
  4. Chleb namocz w mleku przez ok. 10 minut.
  5. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Ugotowane liście i żółtka, twarożek, cebulę, odsączony chleb umieść w blenderze lub malakserze. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i przyprawy. Zmiksuj na drobną pastę.
  8. Połącz masę boćwinową z białkami. Delikatnie wymieszaj.
  9. Foremkę (np. keksówkę lub kamionkową) posmaruj oliwą i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym (grzałki górna i dolna) do 200st. przez 30 minut. Podczas pieczenia pasztet trochę wyrasta, po przestudzeniu - lekko opada.
  11. Podawaj na zimno lub ciepło z zimnymi sosami, np. czosnkowym lub chrzanowym.

Smacznego :)


Pin It


Komentarze