Wegetariański pasztet z boćwiny
- Łatwy
- 4 osób
- 30 min.
- 30 min.
Podczas sobotniej wizyty u zaprzyjaźnionych rolników - Państwa Kwiatkowskich - których specjalnością jest rolnictwo ekologiczne, otrzymaliśmy w prezencie torby pełne warzyw prosto z pola. Czego tam nie było! Ekologiczne pomidory malinowe, cebula, czosnek, ziemniaki, bakłażany, marchew i boćwina! Szczególnie zainteresowała nas ta ostatnia. Są to liście buraczane osadzone na pędach przypominających rabarbar. Dowiedzieliśmy się, że można ich używać podobnie jak szpinak. No i zaczęliśmy kombinować co by tu przyrządzić ;) Zaintrygował nas przepis na pasztet ze szpinaku. A skoro ze szpinaku, to czemy nie z boćwiny? I tak właśnie powstała nasza pyszna niedzielna kolacja :) /Mateusz
Składniki
- Świeże liście boćwiny (20 dkg)
- Bulion (250 ml)
- Jajka (2 szt.)
- Cebula (1 średnia szt.)
- Chleb żytni (2 średnie skibki)
- Mleko (ok. 1/2 szklanki)
- Twarożek śmietankowy (150g)
- Oliwa z oliwek (do smażenia i posmarowania foremki)
- Bułka tarta (do wysypania foremki)
- Sól (do smaku)
- Pieprz - najlepiej świeżo mielony (do smaku)
- Gałka muszkatołowa (kilka szczypt - do smaku)
- Kminek mielony (kilka szczypt - do smaku)
- Pietruszka (1-2 łyżeczki, na oko, do smaku)
- Majeranek (1-2 łyżeczki, na oko, do smaku)
- Papryka chilli (kilka szczypt - do smaku)
- Czosnek (2 ząbki)
Przygotowanie
- Liście boćwiny oderwij od łodyg. Dokładnie umyj.
- Bulion zagotuj. Dodaj boćwinę i gotuj ok. 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz i przestudź.
- W małym garnuszku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, oddziel białka od żółtek uważając by żółtek nie uszkodzić. Białka umieść w misce, a żółtka wrzucaj do wrzątku i gotuj ok. 5 minut.
- Chleb namocz w mleku przez ok. 10 minut.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Ugotowane liście i żółtka, twarożek, cebulę, odsączony chleb umieść w blenderze lub malakserze. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i przyprawy. Zmiksuj na drobną pastę.
- Połącz masę boćwinową z białkami. Delikatnie wymieszaj.
- Foremkę (np. keksówkę lub kamionkową) posmaruj oliwą i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym (grzałki górna i dolna) do 200st. przez 30 minut. Podczas pieczenia pasztet trochę wyrasta, po przestudzeniu - lekko opada.
- Podawaj na zimno lub ciepło z zimnymi sosami, np. czosnkowym lub chrzanowym.
Smacznego :)
Komentarze