
Omlet amarantusowy
- B. łatwy
- 1 osoby
- 8 min.
- 3 min.
Składniki
- jajko ekologiczne (1 sztuka)
- amarantus ekspandowany (1 szklanka)
- świeże owoce
- siemię lniane (1 łyżka)
- miód (1 łyżka)
- pestki z dyni / słonecznika (1 łyżka)
- opcjonalnie : łyżka jogurtu naturalnego, świeża mięta
Przygotowanie
- Rozbić całe jajko do miseczki, trzepaczką/widelcem rozbełtać-roztrzepać.
- Umyte, pokrojone owoce (wedle upodobań przygotować z boku, w międzyczasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu.
- Odmierzyć szklankę poppingu z amarantusa, łyżkę siemienia lnianego, pestki z dyni, słonecznika i dokładnie połączyć jedno z drugim i całość wyłożyć na rozgrzaną patelnię.
- Uformować "placek". Podpiekać z obu stron ok 2 min każdą (kwestia ścięcia się jajka)
- Omlet przełożyć na talerzyk, posmarować miodem (o tak!) ułożyć owoce, opcjonalnie położyć trochę naturalnego jogurtu, posypać garstką poppingu i posiekaną, świeżą miętą.
YUMMIE ! :)))
Komentarze