Omlet amarantusowy

Omlet amarantusowy

  • B. łatwy
  • 1 osoby
  • 8 min.
  • 3 min.

Składniki

  • jajko ekologiczne (1 sztuka)
  • amarantus ekspandowany (1 szklanka)
  • świeże owoce
  • siemię lniane (1 łyżka)
  • miód (1 łyżka)
  • pestki z dyni / słonecznika (1 łyżka)
  • opcjonalnie : łyżka jogurtu naturalnego, świeża mięta

Przygotowanie

  1. Rozbić całe jajko do miseczki, trzepaczką/widelcem rozbełtać-roztrzepać.
  2. Umyte, pokrojone owoce (wedle upodobań przygotować z boku, w międzyczasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu.
  3. Odmierzyć szklankę poppingu z amarantusa, łyżkę siemienia lnianego, pestki z dyni, słonecznika i dokładnie połączyć jedno z drugim i całość wyłożyć na rozgrzaną patelnię.
  4. Uformować "placek". Podpiekać z obu stron ok 2 min każdą (kwestia ścięcia się jajka)
  5. Omlet przełożyć na talerzyk, posmarować miodem (o tak!) ułożyć owoce, opcjonalnie położyć trochę naturalnego jogurtu, posypać garstką poppingu i posiekaną, świeżą miętą.


YUMMIE ! :)))


Pin It


Komentarze