
Ajwar (ajvar)
- Łatwy
- 8 osób
- 30 min.
- 15 min.
- 45 min.
Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, oryginalnego sera feta. Pyszna do kanapek, mięs i wprost do buzi :) /Mateusz
Składniki
- Pomidory (1,5 kg)
- Czerwona słodka papryka (70 dkg - 3 duże sztuki)
- Bakłażany (50 dkg - 2 średnie sztuki)
- Cukinia (25 dkg - 1 mała sztuka)
- Czosnek (3 duże ząbki)
- Świeży tymianek (ew. suszony) (garść / suszony - 2 łyżeczki)
- Pieprz syczuański (ew. Cayenne) (1 łyżeczka)
- Papryka chilli (1 łyżeczka)
- Ser Feta (25 dkg - nie jest konieczny)
Przygotowanie
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, wykrój gniazda nasienne. Wrzuć do garnka i na wolnym ogniu gotuj aż odparują, mieszając co jakiś czas.
- Paprykę zgrilluj z dwóch stron. Następnie, jeszcze gorącą, przełóż do szklanego naczynia i przykryj szczelnie folią aluminiową. Poczekaj 5 minut i obierz ze skórki.
- Cukinię obierz ze skóry, pokrój wzdłuż w plastry. Posmaruj olejem i grilluj z dwóch stron.
- Bakłażany obierz ze skóry, przesyp solą, zostaw na 15 minut. Następnie przelej wrzątkiem. Wysusz, posmaruj olejem i grilluj z dwóch stron.
- Paprykę, cukinię i bakłażany zmiksuj w blenderze. Cukinia i bakłażan powinny się rozpaść, a papryka pozostać w małych kawałkach.
- Zmiksowane warzywa wrzuć do odparowanych pomidorów. Dodaj posiekany tymianek, pieprz syczuański, chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pokrusz i dodaj do warzyw fetę. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 minut często mieszając. Ser powinen się rozpaść (dodatek fety jest opcjonalny, możesz go pominąć, aby otrzymać pastę czysto warzywną).
- Przełóż do słoików i pasteryzuj.
Smacznego :)
Komentarze