Ajwar (ajvar)

Ajwar (ajvar)

  • Łatwy
  • 8 osób
  • 30 min.
  • 15 min.
  • 45 min.

Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, oryginalnego sera feta. Pyszna do kanapek, mięs i wprost do buzi :) /Mateusz


Przygotowanie

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, wykrój gniazda nasienne. Wrzuć do garnka i na wolnym ogniu gotuj aż odparują, mieszając co jakiś czas.
  2. Paprykę zgrilluj z dwóch stron. Następnie, jeszcze gorącą, przełóż do szklanego naczynia i przykryj szczelnie folią aluminiową. Poczekaj 5 minut i obierz ze skórki.
  3. Cukinię obierz ze skóry, pokrój wzdłuż w plastry. Posmaruj olejem i grilluj z dwóch stron.
  4. Bakłażany obierz ze skóry, przesyp solą, zostaw na 15 minut. Następnie przelej wrzątkiem. Wysusz, posmaruj olejem i grilluj z dwóch stron.
  5. Paprykę, cukinię i bakłażany zmiksuj w blenderze. Cukinia i bakłażan powinny się rozpaść, a papryka pozostać w małych kawałkach.
  6. Zmiksowane warzywa wrzuć do odparowanych pomidorów. Dodaj posiekany tymianek, pieprz syczuański, chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Pokrusz i dodaj do warzyw fetę. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 minut często mieszając. Ser powinen się rozpaść (dodatek fety jest opcjonalny, możesz go pominąć, aby otrzymać pastę czysto warzywną).
  8. Przełóż do słoików i pasteryzuj.

Smacznego :)

 


Pin It


Komentarze