Śniadania str. 5
- Jajka faszerowane z łososiemUwielbiam wędzonego łososia oraz jajka na twardo. A gdyby tak te dwie rzeczy połączyć? Żaden problem! Z pomocą przyszła mi koncepcja na jajka faszerowane, którą przedstawiam poniżej. Smacznego :) /Mateusz... czytaj dalej
- Szparagi w szyncePoczułem nieodpartą chęć zrobienia czegoś uniwersalnego, co pasuje zarówno na rodzinne przyjęcie jak i prywatkę dla znajomych. Szparagi w szynce przykryte kołderką z galarety! Przypomnają mi imprezy organizowane przez rodziców, gdy byłem małym chłopcem. Przekąska ta jak widać nie starzeje się, a j...... czytaj dalej
- Chrzan ze śmietanąKupne chrzany mają w większości mnóstwo niepotrzebnych dodatków. M.in. syrop glukozowo fruktozowy, konserwanty, mleko w proszku. Najlepiej więc przyrządzić go samemu. Nie jest to trudne, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Zatem do dzieła! Inspirowałem się przepisem z książki "Polska Wielkanoc" Hann...... czytaj dalej
- Śniadanie omega3Do przygotowania potrzebujemy małego naczynia żaroodpornego, do którego dodajemy masło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - temperatura to 200 stopni. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy jajka i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut tak, aby jajka się ścieły na miękko. W tym c...... czytaj dalej
- Energetyczne śniadanieWszystkie składniki suche łączymy razem. Na końcu dodajemy jogurt. Ilość składników zależy od nas samych, ja używam za miarę swoją dłoń. Zawsze się sprawdza i na długo jestem syta. Zamiast jogurtu w chłodne dni polecam użyć mleka. A w ciepłe - sezonowe owoce. Czasem bywają takie dni, że lubię d...... czytaj dalej
- Gofry razoweMasło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem. W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól. Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Natłuścić gofrownicę od wewną...... czytaj dalej
- Pełnoziarniste bułeczki amarantusoweJaja ubić razem z solą i pieprzem na pienistą masę. Wsypać amarantus, ewentualnie rodzynki, dokładnie wymieszać. Dłonią, uprzednio namoczoną w wodzie, uformować podłużne, albo okrągłe bułeczki o grubości około 2cm. Piekarnik nagrzać do 180º C, piec bułeczki aż będą rumiane. Można ...... czytaj dalej
- Owocowe kanapkiKroimy 4 plastry twarogu, kładziemy na bułkę. Grejpfruta myjemy, obieramy ze skórki, wybieramy miąższ i dzielimy na małe cząstki. Banana obieramy i kroimy w plastry. Owoce kładziemy na twaróg. Na koniec polewamy miodem.... czytaj dalej