Gofry razowe

Gofry razowe

  • B. łatwy
  • 4 osób
  • 5 min.
  • 30 min.

Składniki

  • mąka z ryżu brązowego (można zastąpić mąką z białego ryżu) (200–220 g)
  • uniwersalna mąka bezglutenowa (4 łyżki)
  • amarantus ekspandowany (1 szklanka)
  • jajka (2 duże sztuki)
  • mleko (krowie lub roślinne) (1 szklanka)
  • stopione masło (100 g lub 4–5 łyżek oleju)
  • bezglutenowy proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem.
  2. W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól.
  3. Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta.
  4. Natłuścić gofrownicę od wewnątrz, rozgrzać. Ciasto nalewać porcjami na gorącą gofrownicę, przy czym ilość ciasta zależy od wielkości gofrownicy.
  5. Gofry piec, aż osiągną złoty kolor (najczęściej oznaką gotowego gofra jest zanik wydzielania pary z gofrownicy lub też gasnące światełko).
  6. Gotowe gofry ułożyć na metalowej kratce (można przetrzymać je parenaście minut w ciepłym piekarniku). W ten sam sposób przyrządzić resztę gofrów.

Gofry można mrozić, a następnie odgrzewać je w gofrownicy lub piekarniku.


Pin It


Komentarze