
Gofry razowe
- B. łatwy
- 4 osób
- 5 min.
- 30 min.
Składniki
- mąka z ryżu brązowego (można zastąpić mąką z białego ryżu) (200–220 g)
- uniwersalna mąka bezglutenowa (4 łyżki)
- amarantus ekspandowany (1 szklanka)
- jajka (2 duże sztuki)
- mleko (krowie lub roślinne) (1 szklanka)
- stopione masło (100 g lub 4–5 łyżek oleju)
- bezglutenowy proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
- szczypta soli
Przygotowanie
- Masło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem.
- W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól.
- Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta.
- Natłuścić gofrownicę od wewnątrz, rozgrzać. Ciasto nalewać porcjami na gorącą gofrownicę, przy czym ilość ciasta zależy od wielkości gofrownicy.
- Gofry piec, aż osiągną złoty kolor (najczęściej oznaką gotowego gofra jest zanik wydzielania pary z gofrownicy lub też gasnące światełko).
- Gotowe gofry ułożyć na metalowej kratce (można przetrzymać je parenaście minut w ciepłym piekarniku). W ten sam sposób przyrządzić resztę gofrów.
Gofry można mrozić, a następnie odgrzewać je w gofrownicy lub piekarniku.
Komentarze