Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem

Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 140 min.
  • 15 min.

Składniki

  • świeże drożdże (20 dg)
  • amarantus ekspandowany (20 g)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (200 g)
  • mąka pszenna typ 650 (220 g)
  • sól (1 płaska łyżeczka)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • garść posiekanych ziół: bazylii, koperku i dymki, w dowolnych proporcjach
  • siemię lniane (1 łyżka)
  • płatki owsiane (1 łyżka)
  • olej rzepakowy (3 łyżki)
  • letnia woda (1 szklanka)

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuścić je, odstawić na 10 minut.
  2. W misce wymieszać ze sobą mąki, amarantusa, sól, zioła, siemię lniane i płatki owsiane.
  3. Dodać drożdże, olej, powoli dolewać wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką.
  4. Gdy składniki się połączą, wyrobić ciasto rękami - aż będzie gładkie i jednolite.
  5. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią, ponownie szybko zagnieść. Odrywać porcje ciasta wielkości piąstki i ułożyć na blaszce w dość sporych odstępach. Odstawić na 30 minut, aby podrosły.
  7. Po tym czasie piekarnik nastawić do 190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi lub dowolnymi ziarnami.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż będą złociste.

Pin It


Komentarze