Labneh - najprostszy ser na świecie!

Labneh - najprostszy ser na świecie!

  • B. łatwy
  • 4 osób
  • 10 min.

Przygotowanie

My pokochalismy LABNEH. Ty też to zrobisz, jeśli go spróbujesz. To najprostszy ser na świecie. Zrobią go za Ciebie Twoje dzieci ;) W podstawowym przepisie wystarczy tylko jogurt i sól. 

Czym jest Labneh? 

To kremowy smarowny serek powstały z odsączenia jogurtu. Możesz nim smarować kanapki, używać jako dipu do przekąsek. Wszystko zależy jak długo będzie postępowało odsiąkanie. Taki serek jest zdrowszy, ma więcej białka z dodatkowym bonusem w postaci dobrych bakterii jogurtowych

Jak zrobić?

Potrzebujesz jogurt naturalny, sól. Teraz wybierz dodatki - może to być ulubiona mieszanka przypraw, czarnuszka, chili w płatkach, zioła suszone. Są też dwie możliwości. Pierwsza - zrobić serek naturalny podzielić na porcje i zrobić kilka smaków. Druga - wymieszać jogurt z przyprawami wcześniej i odsączać już gotową mieszankę.

Potrzebujesz jeszcze:

1. Miska lub garnek, na którym będzie opierać się sitko.

2. Sitko - dość duże, aby zmieścił się jogurt. Oczka małe.

3. Gaza - taka ok. 1m2 lub tetra albo chusta serowarska

4. Gumka do związania.

Przygotowanie wersja naturalna pierwsza:

1. Przełóż jogurt do miseczki i bardzo delikatnie wymieszaj z szczyptą soli. Jogurt nie może stać się zbyt luźny, bo przeleci przez gazę i sitko.

2. Wyłóż podwójnie lub potrójnie złożoną gazę w sitku tak, aby został zapas na związanie końców. 

3. Sitko umieść w garnku lub czystej misce tak, by od spodu zostało miejsce na odciekającą serwatkę.

4. Delikatnie przełóż jogurt na gazę i zwiąż u góry gumką. Powstanie takie zawiniątko.

5. Odstaw do lodówki na ... godzin/dni 

Chodzi o to, że jak potrzymasz serek kilka godzin będzie bardzo smarowny. Możesz natomiast poczekać i np. po 2 dniach będzie już bardziej przypominnał ser.

Serek jak na prawdziwego serowara przystało, można doglądać i dociskać mu wiązanie.

6. Kiedy już uznamy, że serek jest gotowy - można go wymieszać z ulubionymi przyprawami. Polać oliwą, albo nawet zrobić z niego kulki i zatopić w oliwie.

 

W wersji drugiej - przyprawy dodajemy już na etapie dodawania soli. Ale pamiętamy o bardzo delikatnym mieszaniu. Nasze jogurty z Farmy nine mają żadnych zagęstników i jeśli potraktujemy je za mocno mieszając - rozpłyną się.

P.S. W każdym przypadku pozostaje nam zdrowa serwatka, której nie wylewamy, ale pijemy lub dodajemy do smoothie czy koktajli :)

Powodzenia!


Pin It


Komentarze