
Labneh - najprostszy ser na świecie!
- B. łatwy
- 4 osób
- 10 min.
Przygotowanie
My pokochalismy LABNEH. Ty też to zrobisz, jeśli go spróbujesz. To najprostszy ser na świecie. Zrobią go za Ciebie Twoje dzieci ;) W podstawowym przepisie wystarczy tylko jogurt i sól.
Czym jest Labneh?
To kremowy smarowny serek powstały z odsączenia jogurtu. Możesz nim smarować kanapki, używać jako dipu do przekąsek. Wszystko zależy jak długo będzie postępowało odsiąkanie. Taki serek jest zdrowszy, ma więcej białka z dodatkowym bonusem w postaci dobrych bakterii jogurtowych
Jak zrobić?
Potrzebujesz jogurt naturalny, sól. Teraz wybierz dodatki - może to być ulubiona mieszanka przypraw, czarnuszka, chili w płatkach, zioła suszone. Są też dwie możliwości. Pierwsza - zrobić serek naturalny podzielić na porcje i zrobić kilka smaków. Druga - wymieszać jogurt z przyprawami wcześniej i odsączać już gotową mieszankę.
Potrzebujesz jeszcze:
1. Miska lub garnek, na którym będzie opierać się sitko.
2. Sitko - dość duże, aby zmieścił się jogurt. Oczka małe.
3. Gaza - taka ok. 1m2 lub tetra albo chusta serowarska
4. Gumka do związania.
Przygotowanie wersja naturalna pierwsza:
1. Przełóż jogurt do miseczki i bardzo delikatnie wymieszaj z szczyptą soli. Jogurt nie może stać się zbyt luźny, bo przeleci przez gazę i sitko.
2. Wyłóż podwójnie lub potrójnie złożoną gazę w sitku tak, aby został zapas na związanie końców.
3. Sitko umieść w garnku lub czystej misce tak, by od spodu zostało miejsce na odciekającą serwatkę.
4. Delikatnie przełóż jogurt na gazę i zwiąż u góry gumką. Powstanie takie zawiniątko.
5. Odstaw do lodówki na ... godzin/dni
Chodzi o to, że jak potrzymasz serek kilka godzin będzie bardzo smarowny. Możesz natomiast poczekać i np. po 2 dniach będzie już bardziej przypominnał ser.
Serek jak na prawdziwego serowara przystało, można doglądać i dociskać mu wiązanie.
6. Kiedy już uznamy, że serek jest gotowy - można go wymieszać z ulubionymi przyprawami. Polać oliwą, albo nawet zrobić z niego kulki i zatopić w oliwie.
W wersji drugiej - przyprawy dodajemy już na etapie dodawania soli. Ale pamiętamy o bardzo delikatnym mieszaniu. Nasze jogurty z Farmy nine mają żadnych zagęstników i jeśli potraktujemy je za mocno mieszając - rozpłyną się.
P.S. W każdym przypadku pozostaje nam zdrowa serwatka, której nie wylewamy, ale pijemy lub dodajemy do smoothie czy koktajli :)
Powodzenia!
Komentarze