Różowe naleśniki

Różowe naleśniki

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 10 min.
  • 20 min.

Proste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że tarte buraczki to za mało i spróbowałam dodać soku z kwaszonych buraków, który na marginesie ogromnnie mi zasmakował. Naleśniki mają wyczuwalny, choć delikatny smak kwaszonych buraków. Uznałam więc, że trzeba je jeść z czymś neutralnym w smaku. Lekki twarożek nadawał się doskonale. Całości kompozycji ton nadaje jednak cebula wkrojona do twarogu. Oryginalne i wytrawne :)

 


Przygotowanie

Przygotowanie naleśników:

  1. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z buraków, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj świeżo zmielony pieprz.
  3. Ciasto powinno być lejące i bez grudek.
  4. Rozgrzej na patelni olej sezamowy.
  5. Smaż naleśniki dość krótko, aby zachowały ładny różowy kolor.

Przygotowanie twarożku:

  1. Rozdrobnij twarożek i zmieszaj z dwiema łyżeczkami jogurtu.
  2. Pokrój cebulkę bardzo drobno i dodaj do twarogu.
  3. Przypraw pieprzem, koperkiem i ewentualnie odrobiną soli.

Pin It


Komentarze