
Różowe naleśniki
- Łatwy
- 4 osób
- 10 min.
- 20 min.
Proste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że tarte buraczki to za mało i spróbowałam dodać soku z kwaszonych buraków, który na marginesie ogromnnie mi zasmakował. Naleśniki mają wyczuwalny, choć delikatny smak kwaszonych buraków. Uznałam więc, że trzeba je jeść z czymś neutralnym w smaku. Lekki twarożek nadawał się doskonale. Całości kompozycji ton nadaje jednak cebula wkrojona do twarogu. Oryginalne i wytrawne :)
Składniki
Przygotowanie
Przygotowanie naleśników:
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z buraków, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj świeżo zmielony pieprz.
- Ciasto powinno być lejące i bez grudek.
- Rozgrzej na patelni olej sezamowy.
- Smaż naleśniki dość krótko, aby zachowały ładny różowy kolor.
Przygotowanie twarożku:
- Rozdrobnij twarożek i zmieszaj z dwiema łyżeczkami jogurtu.
- Pokrój cebulkę bardzo drobno i dodaj do twarogu.
- Przypraw pieprzem, koperkiem i ewentualnie odrobiną soli.
Komentarze