
Wegetariańskie curry
- Średni
- 4 osób
- 20 min.
- 30 min.
Ten przepis mnie oczarował. Kiedy mam ochotę na coś orientalnego, od razu przychodzi mi ochota na wegetariańskie curry. Ilość składników jest imponująca, lecz przygotowanie potrawy całkiem proste. Czasem robię zapas na kilka dni, żeby móc dłużej cieszyć się tym smakiem. Mleczko kokosowe doskonale zastępuje tłuszcz i sos wydzielany z mięsa, a do tego ma przyjemny aromat. Rada: Przed dodaniem mleka kokosowego dokładnie rozmieszaj je w puszce, aby miało jednolitą konsystencję.
Składniki
- ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę (4 sztuki)
- sól morska (1 łyżka)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- żółta cebula pokrojona w kostkę (1 sztuka)
- ząbki czosnku posiekane (3 ząbki)
- pomidory pokronoje w kostkę (1 puszka lub 3 duże świeże pomidory)
- ciecierzyca (1 puszka (opcjonalnie 300 g ugotowanej ciecierzycy - wcześniej namocz przez noc))
- groszek zielony (1 szklanka)
- mleko kokosowe (200 g)
- kminek mielony (2 łyżeczki)
- curry (4 łyżeczki)
- garam masala (4 łyżeczki)
- imbir w proszku (2 łyżeczki)
- sól (szczypta)
Przygotowanie
- Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzuć do garnka zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i podtrzymuj gotowanie przez 10 minut.
- Odcedź wodę z ziemniaków i odstaw.
- W międzyczasie podsmaż w dużej patelni na oliwie cebulę i czosnek aż staną się szkliste.
- Połącz wszystkie sypkie przyprawy i dodaj do cebuli.
- Podsmażaj przez ok. 2 minuty aż przyprawy uwolnią swój aromat.
- Dodaj kolejno pokrojone pomidory, ciecierzycę, groszek, gotowane ziemniaki i na koniec mleko kokosowe.
- Gotuj na wolnym ogniu aż składniki będą miękkie, ale nierozpadające się, ok. 10-20 minut.
- W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę curry i garam masala.
Curry można jeść samodzielnie lub z brązowym, czy dzikim ryżem.
Komentarze