Kolacje str. 5
- Pieczeń rzymska inaczejDziś miał być na obiad kurczak z porem i tymiankiem. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po odmrożeniu kawałka mięsa mym oczom nie ukazał się żaden kurczak, a mielone z szynki. O kurczę! -krzyknąłem paradoksalnie ;) i szybko zacząłem myśleć co by tu wykombinować na obiad. Greckie pulpety były n...... czytaj dalej
- Gofry owsianeWszystkie składniki podzielić na połowę i na dwa razy zmiksować w blenderze. Piec w gofrownicy 8-10 minut. Gofry podałam z malinami i musem jabłkowym własnej produkcji :)... czytaj dalej
- Frittata z łososiem i kiełkamiJajko rozmieszać z mąką, dodać posiekane kiełki, przyprawy. Mieszać, dodając stopniowo mleko lub wodę. Na koniec dodać pokrojonego łososia. Po połączeniu składników masę wlać na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Po przypieczeniu spodu można wstawić na kilka minut do piekarnika...... czytaj dalej
- Recykling kulinarny: Tarta serowa z szynką i tuńczykiemNiniejszym przepisem chciałbym zapoczątkować cykl receptur na dania z resztek czyli wszystkiego co zostało nam w lodówce, a nie wiemy co z tym zrobić ;) Oszczęsność kosztów i środowiska, nauka kreatywności, poznawanie nowych smaków. Przepisy z "Recykling kulinarny" w tytule, będą miały charakter b...... czytaj dalej
- Masło rzeżuchoweAby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wzi...... czytaj dalej
- Jajka faszerowane z łososiemUwielbiam wędzonego łososia oraz jajka na twardo. A gdyby tak te dwie rzeczy połączyć? Żaden problem! Z pomocą przyszła mi koncepcja na jajka faszerowane, którą przedstawiam poniżej. Smacznego :) /Mateusz... czytaj dalej
- Szparagi w szyncePoczułem nieodpartą chęć zrobienia czegoś uniwersalnego, co pasuje zarówno na rodzinne przyjęcie jak i prywatkę dla znajomych. Szparagi w szynce przykryte kołderką z galarety! Przypomnają mi imprezy organizowane przez rodziców, gdy byłem małym chłopcem. Przekąska ta jak widać nie starzeje się, a j...... czytaj dalej
- Chrzan ze śmietanąKupne chrzany mają w większości mnóstwo niepotrzebnych dodatków. M.in. syrop glukozowo fruktozowy, konserwanty, mleko w proszku. Najlepiej więc przyrządzić go samemu. Nie jest to trudne, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Zatem do dzieła! Inspirowałem się przepisem z książki "Polska Wielkanoc" Hann...... czytaj dalej