
Recykling kulinarny: Tarta serowa z szynką i tuńczykiem
- Łatwy
- 2 osób
- 10 min.
- 30 min.
Niniejszym przepisem chciałbym zapoczątkować cykl receptur na dania z resztek czyli wszystkiego co zostało nam w lodówce, a nie wiemy co z tym zrobić ;) Oszczęsność kosztów i środowiska, nauka kreatywności, poznawanie nowych smaków. Przepisy z "Recykling kulinarny" w tytule, będą miały charakter bardziej poglądowy niż dokładne receptury z idealnie odmierzoną ilością składników. Wynika to z faktu iż najzwyczajnie nie wiemy ile czego zostanie nam w lodówce ;) Postaramy się jednak podawać je tak, aby nawet niewprawiona osoba w kuchennych przygodach poradziła sobie i razem z nami mogła zacząć oszczędzać swoje pieniądze i otaczające nas wszystkich środowisko. Swojego rodzaju preludium do tej serii przepisów, przedstawiającym w pigułce o co nam w ogóle chodzi, jest artykuł Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji. Zapraszamy do zabawy! /Mateusz
Składniki
- Masło (ok. 50g)
- Mąka pszenna (ok. 100g)
- Koncentrat pomidorowy (ok. 1/3 dużego słoiczka)
- Śmietanka kremówka (ok. 50ml)
- Mleko (ok. 100ml)
- Białka (z ok. 3-4 jajek)
- Szynka szwarcwaldzka (2 długie plastry)
- Ser feta (ok. 50g)
- Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (ok. 1/3 puszki)
- Ser cheddar (ok. 50g)
- Sól, zioła prowansalskie (do smaku)
- Ew. ser brie (ok. 50-100g, jednak nie do końca pasuje)
Przygotowanie
Dziś przepis na tartę serową z tuńczykiem i szynką. Takie składniki zostały nam po prostu po przygotowaniach do Wielkanocy oraz po całym zeszłym tygodniu. Wczoraj natomiast nie przygotowałem chleba, trzeba było zatem kombinować ;) I tak, po szybkiej analizie zawartości lodówki zrodził się ten oto pomysł ;) Czysta improwizacja, mam nadzieję, że inspirująca. Smacznego!
- Masło ugnieć z mąką i szczyptą solą na elastyczne ciasto. Jeśli sie nie klei, dodaj masła. Jeśli jest za tłuste - mąki.
- Średniej wielkości naczynie żaroodporne (ok. 22-24cm średnicy) posmaruj oliwą i wyłóż ciastem.
- Piecz w temp. 200st. (termoobieg) ok. 15 minut.
- Wyciągnij, przestudź.
- Koncentrat pomidorowy zmieszaj ze śmietanką, szczyptą soli i ziołami prowansalskimi. Posmaruj połową sosu ciasto.
- Na sos pokrusz fetę, tuńczyka, posyp drobno pokrojoną cebulkę.
- Ja w tym miejscu ułożyłem plastry sera brie, ale smakując końcowy efekt, uważam, że zaburzył on smak mojej recyklingowej tarty. Dlatego też raczej nie polecam ;)
- Na to ułóż porwaną szynkę szwarcwaldzką (nadaje się też wyśmienicie parmeńska).
- Pozostały sos rozbełtaj z białkami i mlekiem. Masą zalej tartę.
- Na wierzch zetrzyj ser cheddar.
- Zapiekaj 15 minut w temp. 200st. (termoobieg).
Uwagi:
Przypominam, że ilość składników w serii "Recykling kulinarny" jest poglądowa. Po prostu zużyliśmy tyle, ile zostało nam w lodówce ;)
Komentarze