Masło rzeżuchowe
- B. łatwy
- 10 osób
- 10 min.
Aby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wziąć się za nasze masło :) /Mateusz
Składniki
Przygotowanie
- Miękkie masło rozetrzyj na puszystą masę.
- Rzeżuchę zetnij przy samej górze, by w maśle było jak najmniej ogonków.
- Dodaj do masła wraz z solą, dokładniej wymieszaj.
- Przełóż do maselnicy.
Gotowe :)
Masło idealnie nadaje się do przygotowania wielkanocnego baranka z masła. Aby bez problemu wyjąć go z drewnianej formy, pozostaw ją dobę wcześniej w misce z zimną wodą. Po nałożeniu do niej masła, włóż ją na 20 minut do zamrażarki. Aby wyciągnąć baranka bez uszkodzeń, opłucz formę, po wyjęciu z zamrażarki, gorącą wodą i delikatnie opukaj.Możesz pomóc sobie widelcem, wbijając go w środek baranka, od spodu.Baranka ułóż na talerzyku lub małym półmisku. Zrób barannkowi oczka i nosek z małych ziarenek pieprzu oraz uszka i ogonek z listków gryczpanu (bukszpanu). Dookoła posyp ściętą rzeżuchą.
Komentarze