Masło rzeżuchowe

Masło rzeżuchowe

  • B. łatwy
  • 10 osób
  • 10 min.

Aby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wziąć się za nasze masło :) /Mateusz


Przygotowanie

  1. Miękkie masło rozetrzyj na puszystą masę.
  2. Rzeżuchę zetnij przy samej górze, by w maśle było jak najmniej ogonków.
  3. Dodaj do masła wraz z solą, dokładniej wymieszaj.
  4. Przełóż do maselnicy.

Gotowe :)

Masło idealnie nadaje się do przygotowania wielkanocnego baranka z masła. Aby bez problemu wyjąć go z drewnianej formy, pozostaw ją dobę wcześniej w misce z zimną wodą. Po nałożeniu do niej masła, włóż ją na 20 minut do zamrażarki. Aby wyciągnąć baranka bez uszkodzeń, opłucz formę, po wyjęciu z zamrażarki, gorącą wodą i delikatnie opukaj.Możesz pomóc sobie widelcem, wbijając go w środek baranka, od spodu.Baranka ułóż na talerzyku lub małym półmisku. Zrób barannkowi oczka i nosek z małych ziarenek pieprzu oraz uszka i ogonek z listków gryczpanu (bukszpanu). Dookoła posyp ściętą rzeżuchą.


Pin It


Komentarze