Kolacje str. 4
- Chleb z amarantusemRozpuścić drożdże i cukier w 150 ml ciepłej wody. Do miski wsypać mąki, sól, ziarna, wlać mieszankę drożdżową, wymieszać dolewając wody, aby ciasto było klejącej konsystencji, dodać olej i wyrabiać przez chwilę. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie wyrobić jeszcze ra...... czytaj dalej
- Tarta ze szparagami na cieście francuskimCzy Wy też tak bardzo lubicie tarty? Ja uwielbiam pod każdą postacią - na słodko i słono, z ciastem francuskim i kruchym. Właściwie wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Dziś przepis na przepyszną tartę z zielonymi szparagami, na spodzie z ciasta fran...... czytaj dalej
- Zupa krem z białych szparagówUwielbiamy zupy krem. Podawane z chrupiącymi grzankami, lekkie i pachnące. Ostatnio, za sprawą naszych przyjaciół, mieliśmy okazję zajadać się kremem cebulowym. Dziś my postanowiliśmy coś przygotować. I tak oto przedstawiamy przepis na zupę krem ze szparagów. /Mateusz... czytaj dalej
- Chłodnik z botwinyJak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz... czytaj dalej
- Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużychWegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciako...... czytaj dalej
- Amarantusowe gofryMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczem...... czytaj dalej
- Jajecznica z rzeżuchąPieczarki myjemy, kroimy na plasterki, oprószamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilkę smażymy. Dodajemy roztrzepane jaja, ewentualnie doprawiamy. Smażymy, aż jajo się zetnie i dodajemy rzeżuchę. Gotową jajecznicę nakładamy na połówkę bułki. Smacznego :...... czytaj dalej
- Pełnoziarniste racuchy z owocamiJabłka lub gruszki kroimy w drobną kostkę (ilość według upodobań) - posypujemy przyprawami i odstawiamy na chwilę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki i miksujemy na gładką dość gęstą masę. Odstawiamy na 15 minut i dodajemy ...... czytaj dalej