
Tarta ze szparagami na cieście francuskim
- Średni
- 6 osób
- 30 min.
- 45 min.
Czy Wy też tak bardzo lubicie tarty? Ja uwielbiam pod każdą postacią - na słodko i słono, z ciastem francuskim i kruchym. Właściwie wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Dziś przepis na przepyszną tartę z zielonymi szparagami, na spodzie z ciasta francuskiego. /Mateusz
Składniki
- Zielone szparagi (1 pęczek)
- Ciasto francuskie (25dkg)
- Szalotka (ew. cebula dymka - 4szt. lub zwykła cebula - 2szt.)
- Jajka (2 sztuki)
- Śmietana 36% słodka (lub kremówka - 250ml)
- Żółty ser twardy (my używamy Cheddara, ale można użyć sera Kreuzer - 20dkg)
- Parmezan ((opcjonalnie) 10dkg)
- Ostra musztarda (2 łyżki, mocno mielona, np. Dijon)
- Masło (20g + do posmarowania formy na tartę)
- Oliwa (1 łyżka)
- Sól (1 łyżeczka do szparagów + 2 szczypty do sosu)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Pieprz (do smaku)
- Lód (do hartowania szparagów, 1 woreczek wystarczy)
- Fasola suszona (2 garście - do pieczenia ciasta)
- Gałka muszkatołowa (2 szczypty)
Przygotowanie
- Formę do tarty posmaruj masłem. Następnie wyłóż ją dokładnie ciastem (powinna być cała przykryta), a ew. wystające końcówki odetnij.
- Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Przykryj folią aluminiową, wysyp na nią fasolę.
- Piecz w temperaturze 200st. ok. 15 minut (nie więcej).
- Zdejmij fasolę i folię, piecz dalej ok. 5 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło.
- Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
- Szparagi umyj, odetnij końcówki (na długość ok. 2-3cm).
- Zalej szparagi wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Trzymaj w nim przez 2 minuty.
- Wylej wrzątek i zahartuj w wodzie z lodem przez kolejne 2 minuty. Odsącz na ściereczce.
- Na patelni rozpuść 20g masła z łyżką oliwy. Szalotkę/dymkę/cebulę posiekaj i zeszklij. Jeśli używasz szalotki, uważaj, aby nie przysmażyć jej zbyt mocno - może zrobić się gorzka.
- Ostudzone ciasto posmaruj równomiernie musztardą.
- Na spód z musztardą wyłóż zeszkloną cebulkę.
- Posyp startym serem.
- Ułóż szparagi, jeśli są za duże możesz je poprzycinać. Nie musisz układać szparagów w całości - możesz pokroić je na kawałki - ułatwi to jedzenie ;)
- Śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę rozbełtaj razem dokładnie. Wylej na szparagi.
- Całość posyp startym parmezanem (ten punkt możesz pominąć w przypadku braku parmezanu, możesz też podzielić ser, który znajduje się w dolnej warstwie tarty i część wykorzystać na jej górę - zamias parmezanu).
- Piecz w temperaturze 200st. ok. 25 minut.
Uwagi:
Tartę możesz również przyrządzić na cieście kruchym.
Komentarze