Tarta ze szparagami na cieście francuskim

Tarta ze szparagami na cieście francuskim

  • Średni
  • 6 osób
  • 30 min.
  • 45 min.

Czy Wy też tak bardzo lubicie tarty? Ja uwielbiam pod każdą postacią - na słodko i słono, z ciastem francuskim i kruchym. Właściwie wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Dziś przepis na przepyszną tartę z zielonymi szparagami, na spodzie z ciasta francuskiego. /Mateusz


Przygotowanie

  1. Formę do tarty posmaruj masłem. Następnie wyłóż ją dokładnie ciastem (powinna być cała przykryta), a ew. wystające końcówki odetnij.
  2. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Przykryj folią aluminiową, wysyp na nią fasolę.
  3. Piecz w temperaturze 200st. ok. 15 minut (nie więcej).
  4. Zdejmij fasolę i folię, piecz dalej ok. 5 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło.
  5. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
  6. Szparagi umyj, odetnij końcówki (na długość ok. 2-3cm).
  7. Zalej szparagi wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Trzymaj w nim przez 2 minuty.
  8. Wylej wrzątek i zahartuj w wodzie z lodem przez kolejne 2 minuty. Odsącz na ściereczce.
  9. Na patelni rozpuść 20g masła z łyżką oliwy. Szalotkę/dymkę/cebulę posiekaj i zeszklij. Jeśli używasz szalotki, uważaj, aby nie przysmażyć jej zbyt mocno - może zrobić się gorzka.
  10. Ostudzone ciasto posmaruj równomiernie musztardą.
  11. Na spód z musztardą wyłóż zeszkloną cebulkę.
  12. Posyp startym serem.
  13. Ułóż szparagi, jeśli są za duże możesz je poprzycinać. Nie musisz układać szparagów w całości - możesz pokroić je na kawałki - ułatwi to jedzenie ;)
  14. Śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę rozbełtaj razem dokładnie. Wylej na szparagi.
  15. Całość posyp startym parmezanem (ten punkt możesz pominąć w przypadku braku parmezanu, możesz też podzielić ser, który znajduje się w dolnej warstwie tarty i część wykorzystać na jej górę - zamias parmezanu).
  16. Piecz w temperaturze 200st. ok. 25 minut.

Uwagi:
Tartę możesz również przyrządzić na cieście kruchym.

 


Pin It


Komentarze

  • / niedziela, 2015-05-10 11:39
    Mateusz
    Jako, że w ofercie pojawiły się ponownie szparagi z Folwarku Wąsowo, na niedzielny obiad nie może być co innego jak tarta z przepisu wg ekoj.pl :) Już nie mogę się doczekać, mniam :) A tymczasem pędzę na śniadanie z jajkami od zielononóżki z Jachny, pyyycha!