
Amarantusowe gofry
- B. łatwy
- 2 osób
- 15 min.
- 7 min.
Składniki
- mąka z amarantusa (80 g)
- mąka żytnia (20 g)
- maślanka (2/3 szklanki)
- jajko (1 sztuka)
- masło (2 łyżki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona (2/3 łyżeczki)
- stewia (2 łyżeczki)
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną.
- W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz.
- Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy.
- Pieczemy nasze gofry kilka minut, a następnie zostawiamy je na kilka minut w wyłączonej już gofrownicy, by nabrały chrupkości.
Komentarze