Amarantusowe gofry

Amarantusowe gofry

  • B. łatwy
  • 2 osób
  • 15 min.
  • 7 min.

Składniki

  • mąka z amarantusa (80 g)
  • mąka żytnia (20 g)
  • maślanka (2/3 szklanki)
  • jajko (1 sztuka)
  • masło (2 łyżki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • soda oczyszczona (2/3 łyżeczki)
  • stewia (2 łyżeczki)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną.
  2. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz.
  3. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy.
  4. Pieczemy nasze gofry kilka minut, a następnie zostawiamy je na kilka minut w wyłączonej już gofrownicy, by nabrały chrupkości.

Pin It


Komentarze