
Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych
- Łatwy
- 4 osób
- 10 min.
- 20 min.
Wegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciakom, że to pasta Shreka, będą zajadać aż miło.
Składniki
Przygotowanie
- Przepłucz szklankę zielonej soczewicy pod zimną wodą.
- Ugotuj soczewicę w proporcji: 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody.
- Soczewica jest gotowa kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka. Pamiętaj przemieszać od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna garnka.
- Na patelni podsmaż 1 żółtą cebulę pokrojoną w paski.
- Dodaj cebulkę do soczewicy, kurkumę i świeżo zmielony czarny pieprz.
- Zblenduj całość na gładką masę.
- Zostaw do ostygnięcia i gotowe!
Komentarze