Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych

Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 10 min.
  • 20 min.

Wegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciakom, że to pasta Shreka, będą zajadać aż miło.


Przygotowanie

  1. Przepłucz szklankę zielonej soczewicy pod zimną wodą.
  2. Ugotuj soczewicę w proporcji: 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody.
  3. Soczewica jest gotowa kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka. Pamiętaj przemieszać od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna garnka.
  4. Na patelni podsmaż 1 żółtą cebulę pokrojoną w paski.
  5. Dodaj cebulkę do soczewicy, kurkumę i świeżo zmielony czarny pieprz.
  6. Zblenduj całość na gładką masę.
  7. Zostaw do ostygnięcia i gotowe!

Pin It


Komentarze