
Chłodnik z botwiny
- Średni
- 6 osób
- 45 min.
Jak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz
Składniki
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
- Od buraczków odetnij łodygi i liście botwinki. Odetnij od buraczków końcówki, obierz.
- Liście i łodygi drobno pokrój.
- Bulion zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z połówki cytryny. Posól. Wrzuć posiekane liście i łodygi, zetrzyj do bulionu buraczki na tarce z grubymi oczkami. Gotój 10 minut. Odstaw, przestudź.
- Od koperku i szczypiorku odetnij końcówki, posiekaj.
- Ogórki obierz, od rzodkiewek odetnij końcówki. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Przestudzony wywar rozrób zsiadłym mlekiem. Dodaj przygotowane pozostałe warzywa.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dopraw pieprzem i ew. solą. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do lodówki, najlepiej na 24h. Podawaj zimny, np. z gotowanym jajkiem.
UWAGI:
- Przed podaniem możesz rozrobić chłodnik kwaśną śmietaną 18% lub kremówką (1 łyżka na 1 porcję). Chłodnik zyska dzięki temu trochę jaśniejszy kolor i stanie się gęstszy oraz delikatniejszy.
Komentarze