Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny

  • Średni
  • 6 osób
  • 45 min.

Jak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz


Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
  2. Od buraczków odetnij łodygi i liście botwinki. Odetnij od buraczków końcówki, obierz.
  3. Liście i łodygi drobno pokrój.
  4. Bulion zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z połówki cytryny. Posól. Wrzuć posiekane liście i łodygi, zetrzyj do bulionu buraczki na tarce z grubymi oczkami. Gotój 10 minut. Odstaw, przestudź.
  5. Od koperku i szczypiorku odetnij końcówki, posiekaj.
  6. Ogórki obierz, od rzodkiewek odetnij końcówki. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  7. Przestudzony wywar rozrób zsiadłym mlekiem. Dodaj przygotowane pozostałe warzywa.
  8. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dopraw pieprzem i ew. solą. Dokładnie wymieszaj.
  9. Odstaw do lodówki, najlepiej na 24h. Podawaj zimny, np. z gotowanym jajkiem.

UWAGI:

  1. Przed podaniem możesz rozrobić chłodnik kwaśną śmietaną 18% lub kremówką (1 łyżka na 1 porcję). Chłodnik zyska dzięki temu trochę jaśniejszy kolor i stanie się gęstszy oraz delikatniejszy.

Pin It


Komentarze

  • / sobota, 2015-06-27 23:18
    A ja dziś uprościłam przepis - botwinki z Sątyrza 1 pęczek, bez ogórków i rzodkiewki, mleka zsiadłego 1 słoik - pół litra, koperku garść, a szczypiorek młody od Joli Kwiatkowskiej - z dwóch dymek. Proporcje idealne, smak również, polecam :-)
  • / poniedziałek, 2014-06-16 12:58
    Mateusz
    W weekend robiłem lekko zmodyfikowaną wersję - bez ogórków i rzodkiewki. Natomiast gotując wywar warzywny, dodałem 1 papryczkę piripiri, co nadało zupie delikatnej ostrości :)