Zupa krem z białych szparagów
- Łatwy
- 3 osób
- 20 min.
- 15 min.
Uwielbiamy zupy krem. Podawane z chrupiącymi grzankami, lekkie i pachnące. Ostatnio, za sprawą naszych przyjaciół, mieliśmy okazję zajadać się kremem cebulowym. Dziś my postanowiliśmy coś przygotować. I tak oto przedstawiamy przepis na zupę krem ze szparagów. /Mateusz
Składniki
- Szparagi białe (1 pęczek)
- Cebula (1 średnia sztuka)
- Bulion warzywny (0,5-0,75l, w zależności jaką gęstość zupy chcesz osiągnąć)
- Czosnek (1 ząbek)
- Masło (30g)
- Śmietanka (18% lub kremówka - 150ml)
- Sól (2 szczypty)
- Pieprz biały (2 szczypty)
- Gałka muszkatołowa (1 szczypta)
- Pieprz czarny (świeżo zmielony, do ozdoby)
- Szczypiorek (do ozdoby)
Przygotowanie
- Szparagi umyj, obierz, odetnij końcówki (na długość 1-2 cm, w zależności od ich zdrewnienia). Pokrój na kawałki.
- Wrzuć je do garnka, zalej bulionem, gotuj 10 minut do miękkości.
- W tym czasie pokrój cebulę i zeszklij ją na maśle.
- Dodaj cebulę do szparagów, gotuj jeszcze 5 minut.
- Pod koniec gotowania (ostatnie 2-3 minuty) dodaj pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- Zdejmij z ognia. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj śmietankę, posól do smaku. Ponownie zmiksuj.
- Postaw z powrotem na najmniejszy ogień. Dodaj żółtko i natychmiast dokładnie wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj jeszcze chwilę aż krem zrobi się odrobinę gęstszy, cały czas mieszając. Nie doprowadź do wrzenia!
- Podawaj na talerzach lub w miseczkach oprószone czarnym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
UWAGI:
- Przed podaniem możesz przelać krem przez sito o dużych oczkach celem wyłapania ew. łyków.
- Idelna ze świeżymi mini grzankami :)
Komentarze