Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

  • Łatwy
  • 3 osób
  • 20 min.
  • 15 min.

Uwielbiamy zupy krem. Podawane z chrupiącymi grzankami, lekkie i pachnące. Ostatnio, za sprawą naszych przyjaciół, mieliśmy okazję zajadać się kremem cebulowym. Dziś my postanowiliśmy coś przygotować. I tak oto przedstawiamy przepis na zupę krem ze szparagów. /Mateusz


Przygotowanie

  1. Szparagi umyj, obierz, odetnij końcówki (na długość 1-2 cm, w zależności od ich zdrewnienia). Pokrój na kawałki.
  2. Wrzuć je do garnka, zalej bulionem, gotuj 10 minut do miękkości.
  3. W tym czasie pokrój cebulę i zeszklij ją na maśle.
  4. Dodaj cebulę do szparagów, gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Pod koniec gotowania (ostatnie 2-3 minuty) dodaj pieprz, gałkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
  6. Zdejmij z ognia. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj śmietankę, posól do smaku. Ponownie zmiksuj.
  7. Postaw z powrotem na najmniejszy ogień. Dodaj żółtko i natychmiast dokładnie wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj jeszcze chwilę aż krem zrobi się odrobinę gęstszy, cały czas mieszając. Nie doprowadź do wrzenia!
  8. Podawaj na talerzach lub w miseczkach oprószone czarnym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

UWAGI:

  1. Przed podaniem możesz przelać krem przez sito o dużych oczkach celem wyłapania ew. łyków.
  2. Idelna ze świeżymi mini grzankami :)

Pin It


Komentarze