
Pieczeń rzymska inaczej
- Średni
- 4 osób
- 30 min.
- 40 min.
Dziś miał być na obiad kurczak z porem i tymiankiem. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po odmrożeniu kawałka mięsa mym oczom nie ukazał się żaden kurczak, a mielone z szynki. O kurczę! -krzyknąłem paradoksalnie ;) i szybko zacząłem myśleć co by tu wykombinować na obiad. Greckie pulpety były niedawno, tarta z mielonym również. W głowie przelatywały mi tylko różne kuchnie świata - co robić? - pytałem siebie w myślach. I nagle ujrzałem Colosseum. W sumie nie wiem czemu, ale jak Colosseum to Rzym, a jak Rzym to pieczeń rzymska! Tak, to było rozwiązanie mojej zagadki. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie wtrącił do tego przepisu swoich trzech groszy ;) I tak możecie smakować całkiem nowej odsłony tej smacznej, może ostatnimi czasy trochę zapomnianej, potrawy. Myślę, że wyszło smacznie, a dodatek fety w fajny sposób przełamał smak mięsa.
Składniki
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.
- 3 jajka ugotuj na twardo.
- Mięso, rozduszoną fetę, 1 surowe jajko, zgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy wyrób na jednolitą masę.
- Dodaj cebulę i przyprawy do smaku (po płaskiej łyżeczce pieprzu, chilli i 2-3 majeranku powinno być OK). Dokładnie wymieszaj.
- Żaroodporne lub kamionkowe naczynie posmaruj oliwą i posyp równomiernie kaszą manną.
- Ułóż na dnie ok. 1/3 masy mięsno-serowej.
- Jajka obierz, przetnij wzdłuż na połówki.
- Połówki jajek ułóż wzdłuż na mięsie. Jeśli zostanie, możesz po środku ułożyć dodatkową linię, prostopadle do pierwszej.
- Jajka przykryj pozostałą masą mięsną.
- Wygładź łyżką i posmaruj z wierzchu oliwą.
- Piecz ok. 40 minut w temp. 200st.
- Możesz podawać na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze smakuje z sosem ziołowo paprykowym.
- Smacznego!
Komentarze