Pieczeń rzymska inaczej

Pieczeń rzymska inaczej

  • Średni
  • 4 osób
  • 30 min.
  • 40 min.

Dziś miał być na obiad kurczak z porem i tymiankiem. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po odmrożeniu kawałka mięsa mym oczom nie ukazał się żaden kurczak, a mielone z szynki. O kurczę! -krzyknąłem paradoksalnie ;)  i szybko zacząłem myśleć co by tu wykombinować na obiad. Greckie pulpety były niedawno, tarta z mielonym również. W głowie przelatywały mi tylko różne kuchnie świata - co robić? - pytałem siebie w myślach. I nagle ujrzałem Colosseum. W sumie nie wiem czemu, ale jak Colosseum to Rzym, a jak Rzym to pieczeń rzymska! Tak, to było rozwiązanie mojej zagadki. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie wtrącił do tego przepisu swoich trzech groszy ;) I tak możecie smakować całkiem nowej odsłony tej smacznej, może ostatnimi czasy trochę zapomnianej, potrawy. Myślę, że wyszło smacznie, a dodatek fety w fajny sposób przełamał smak mięsa.


Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.
  2. 3 jajka ugotuj na twardo.
  3. Mięso, rozduszoną fetę, 1 surowe jajko, zgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy wyrób na jednolitą masę.
  4. Dodaj cebulę i przyprawy do smaku (po płaskiej łyżeczce pieprzu, chilli i 2-3 majeranku powinno być OK). Dokładnie wymieszaj.
  5. Żaroodporne lub kamionkowe naczynie posmaruj oliwą i posyp równomiernie kaszą manną.
  6. Ułóż na dnie ok. 1/3 masy mięsno-serowej.
  7. Jajka obierz, przetnij wzdłuż na połówki.
  8. Połówki jajek ułóż wzdłuż na mięsie. Jeśli zostanie, możesz po środku ułożyć dodatkową linię, prostopadle do pierwszej.
  9. Jajka przykryj pozostałą masą mięsną.
  10. Wygładź łyżką i posmaruj z wierzchu oliwą.
  11. Piecz ok. 40 minut w temp. 200st.
  12. Możesz podawać na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze smakuje z sosem ziołowo paprykowym.
  13. Smacznego!

Pin It


Komentarze