Kurczak na maśle z porem i tymiankiem
- Łatwy
- 3 osób
- 15 min.
- 20 min.
Dziś pracowałem w domu. Około 17.00 Aśka wróciła z pracy i już u progu usłyszałem przeciągłe "Jeeeeeść!" ;) Nie lada wyzwanie - przygotować coś szybko, zdrowo i tak by podniebienie Małżonki było zachwycone ;) Poszedłem na żywioł, kierując się intuicją w skomponowaniu potrawy. Efektem byłem sam zdziwiony. Przedstawiam Wam oto kurczaka z porem i tymiankiem, duszonego na maśle. A do niego polecam szpinak na jogurcie oraz makaron świderki - pyszka :)
Składniki
- Filety z piersi kurczaka (0,5 kg)
- Tymianek - najlepiej świeży, ale suszony nie zaszkodzi (2-3 łyżeczki)
- Por (1 sztuka)
- Masło (100g)
- Oliwa z oliwek (kilka łyżek)
- Sól i pieprz (Do smaku)
Przygotowanie
- Filety z kurczaka umyj, usuń ewentualne chrząstki, ścięgna i kawałki tłuszczu.
- Pokrój na małe, podłużne kawałki (ok 1 cm).
- Pokrojonego kurczaka posyp tymiankiem (jeśli świeży to wcześniej go drobno posiekaj) i solą. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z połową masła (50g)1.
- Po rozpuszczeniu masła, wrzuć mięso i podsmażaj na średnim ogniu przez około 5 minut. Ważne jest, aby kurczak się nie przypiekał - powinien zostać biały.
- Pora umyj i pokrój w cienkie padki.
- Gdy mięso przestanie być surowe, zmniejsz ogień i wrzuć pora. Całość dokładnie przemieszaj. Przykryj i duś pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając co parę minut.
- Na 5-3 minuty przed końcem duszenia, dodaj pozostałe masło i dopraw pieprzem, tak jak lubisz.
Ot, i oto cała filozofia. A danie iście wyborne! Zresztą Aśka na pewno Wam to potwierdzi ;) Dobrze pasuje do takiego kurczaka sos szpinakowy z jogurtem, wg naszego przepisu :)
1Zabieg polegający na wymieszaniu masła z oliwą spowoduje, że potrawy nabiorą pezyjemnego maślanego aromatu, ale łatwiej będzie się je smażyć - oliwa nie pozwoli na wypalenie się masła i przypalenie naszego obiadku :)
Komentarze